Biogomba tökmagolajban pácolt sajttal és fürjtojással
A receptet elkészíthetjük barna csiperke gombából és laskagombából, de shiitake gombából is kiváló! A Shiitake nem csak remek gyógygomba, de remek étkezési- és fűszergomba is. Különlegessége a titokzatos ötödik íz az umami melyet nyelvünk képes érzékelni a négy alap íz mellet (édes, sós, savanyú, keserű).
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 50dkg nagyobb gomba fejek
- 2db mozzarella
- 0.5dl tökmagolaj
- 3db aszalt paradicsom
- 20cm póréhagyma
- 1marék bazsalikom
- 1doboz fürjtojás
- kevés olívaolaj
- só
- bors
- kevés petrezselyem
Elkészítése:
A mozzarellát 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Leöntjük a tökmagolajjal, rászórjuk az apróra vágott friss bazsalikomot és aszalt paradicsomot. (extra tipp: érdemes pár órát így a hűtőben pihentetni, hogy összeérjenek az ízek.
A gombákat megtisztítjuk (a biogombát nem pucoljuk, csak folyóvízben mossuk, a shiitake és a laskagombát elég ecsettel letakarítani), szárukat óvatosan kivágjuk. A szárakat apróra vágjuk a hagymával, majd az olívaolajon megpirítjuk. Összekeverjük a paradicsomos-bazsalikomos sajttal (a felesleges olajat félretesszük).
Egy jénaiba fektetjük a gombafejeket, a kalapjukba elosztjuk a sajtos keveréket, a tetejüket megsózzuk, borsozzuk. 200 fokos sütőben 20 percet sütjük.
Az utolsó 5-10 percben olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, egyenként tükörtojást sütünk a fürjtojásokból.
A gombákat a sütőből kivéve tányérra tesszük, rácsepegtetjük a kifolyt levet, megkoronázzuk 1-1 tükörtojással. Ízlés szerint megszórhatjuk a petrezselyemmel.
Tippek: Barna csiperke gomba esetében a tojást a gomba kalapba is megsüthetjük a sütőbe vissza téve.
Nagyobb kalapos laska, vagy shiitake gomba tyúktojással is elkészíthető
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Még több gombás receptért néz körül oldalunkon!
A tippet és az ételfotót a mindmegette.hu-n találtuk.
Vélemény, hozzászólás?