Biogomba tökmagolajban pácolt sajttal és fürjtojással

A receptet elkészíthetjük barna csiperke gombából és laskagombából, de shiitake gombából is kiváló! A Shiitake nem csak remek gyógygomba, de remek étkezési- és fűszergomba is. Különlegessége a titokzatos ötödik íz az umami melyet nyelvünk képes érzékelni a négy alap íz mellet (édes, sós, savanyú, keserű).

Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 50dkg  nagyobb gomba fejek
  • 2db      mozzarella
  • 0.5dl    tökmagolaj
  • 3db      aszalt paradicsom
  • 20cm   póréhagyma
  • 1marék           bazsalikom
  • 1doboz            fürjtojás
  • kevés   olívaolaj
  • bors
  • kevés   petrezselyem

 

Elkészítése:

A mozzarellát 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Leöntjük a tökmagolajjal, rászórjuk az apróra vágott friss bazsalikomot és aszalt paradicsomot. (extra tipp: érdemes pár órát így a hűtőben pihentetni, hogy összeérjenek az ízek.

A gombákat megtisztítjuk (a biogombát nem pucoljuk, csak folyóvízben mossuk, a shiitake és a laskagombát elég ecsettel letakarítani), szárukat óvatosan kivágjuk. A szárakat apróra vágjuk a hagymával, majd az olívaolajon megpirítjuk. Összekeverjük a paradicsomos-bazsalikomos sajttal (a felesleges olajat félretesszük).

Egy jénaiba fektetjük a gombafejeket, a kalapjukba elosztjuk a sajtos keveréket, a tetejüket megsózzuk, borsozzuk. 200 fokos sütőben 20 percet sütjük.

Az utolsó 5-10 percben olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, egyenként tükörtojást sütünk a fürjtojásokból.

A gombákat a sütőből kivéve tányérra tesszük, rácsepegtetjük a kifolyt levet, megkoronázzuk 1-1 tükörtojással. Ízlés szerint megszórhatjuk a petrezselyemmel.

Tippek: Barna csiperke gomba esetében a tojást a gomba kalapba is megsüthetjük a sütőbe vissza téve.
Nagyobb kalapos laska, vagy shiitake gomba tyúktojással is elkészíthető

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Még több gombás receptért néz körül oldalunkon!

A tippet és az ételfotót a mindmegette.hu-n találtuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.