Fülöpjakabi Biogomba

Jelmondatunk: „ Ősi tudással a modern kor emberéért.”

 Hitvallásunk:  Élet-Minőség

 Élet: A Ganoderma lucidum hatásai életet, vitalitást jelentenek.
Minőség: Bio gazdaság által termesztett, illetve előállított termékek megbízható, magas minőséget képviselnek.
A két szó együtt az életminőség, és az életkedv várható javulására mutat rá.

 „Amit eszel, azzá leszel!”

Gombák bio termesztésének jelentősége:

 A gombák 5000-7000 éve az emberi élet részei:

  • táplálékok,
  • életminőség javítók, szerepük:
  • javítani / fenntartani az egészséget,
  • konzerválni az ifjúságot,
  • növelni az élettartamot.

 A gombákat a lehető legtisztább, a legkisebb környezeti szennyezésű körülmények között kell termelni. A gombák ugyanis kiterjedt micélium-hálózatuk révén a növekedés helyén lévő talajból és vízből szivacsszerűen nagyon könnyen felvesznek mindent, amit ott „találnak”. A toxikus vegyületek (pl. peszticidek) és metabolitjaik, továbbá a toxikus nehézfémek (pl. higany, kadmium, ólom) akadálytalanul bejutnak a gomba micéliumába. Ilyen jellegű hatások nem vagy csak minimális mértékben fordulnak elő ellenőrzött bio termelési körülmények között. A gombák bio termelésének a föld fölött is környezetszennyezéstől, környezetterheléstől mentes földrajzi körülmények között, tiszta, természetes feltételek mellett kell történnie. A gombák ugyanis a levegőből is képesek tápanyagokat vagy éppen toxikus anyagokat felvenni!

A gomba alapanyagok Gyöngyösi Sándor biogazdaságából származnak.

Gyöngyösi Sándor a gyógygombák termesztését és értékesítést őstermelőként kezdte biogazdálkodásában. Gyógygombák közül elsőként a Ganodermát, magyar nevén pecsétviaszgombát termelte öko gazdálkodóként. Mára számos különböző gomba fajtát termeszt: Ganoderma Lucidum, Shiitake, Süngomba, Déli tőkegomba, Laskagomba, Sárga laskagomba, Fafül gomba, Gyapjas tintagomba

Minőségi és mennyiségi elvárások miatt, 2013-tól a gyógygombák feldolgozása saját családi vállalkozásban Gyöngyösi és Társai Kft bio minősített élelmiszer üzemében történik.

A vállalkozás a piaci tevékenységét elsősorban magyarországi üzletekben, bio és gyógynövény boltokban és webáruházakban végzi. A cég piac hálózatát folyamatosan bővíti, nagykerek és bio boltok felkeresésével. A ganoderma gomba és a shiitake gomba termesztésével export igények kielégítésére is elegendő kapacitással rendelkezik.

Gombatermesztő részleg nyitott gazdaságként várja az érdeklődőket. Előadásokkal, egészségnapok szervezésével igyekszik minél szélesebb körben termékeit bemutatni, és azokról megfelelő tájékoztatást adni, orvosi szakértők támogatásával.

Gazdaság társadalmi szerepvállalása, küldetése:

 Gyöngyösi Sándor, mint a biogomba termesztés fő képviselője, előadásokban, interjúkban népszerűsíti a  bio termelés és  az egészséges táplálkozást Magyarországon és a szomszédos országokban egyaránt.

Gyógygombák termesztésében elért eredményei, saját rendezvényei, valamint előadásai, riportjai a helyi értékmegőrzés támogatásával szülő faluja és Bács-Kiskun megye hírnevét is öregbíti.

Gazdasága  falusi és megyei rendezvényeknek, értekezleteknek is otthont ad, elsősorban vállalkozás fejlesztési, környezetvédelmi, klímastratégiai, vízgazdálkodási területen.

A biogomba farm közkedvelt célpontja magyar és külföldi csoportoknak, iskoláknak, kertbarátoknak. Külföldi delegációk is gyakran megfordulnak a megyében, sőt az országban egyedülálló látványt nyújtó gombatenyészetben.

  1. augusztusában Fülöpjakab hírnevének öregbítéséért, a település közösségi életének támogatásáért “FÜLÖPJAKABÉRT kitüntetésben részesült.
  2. októberében a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, Bács-Kiskun Megye Vidékfejlesztéséért díjat adományozta a megye hírnevének öregbítésért és a bio gyógygomba termesztésben elért eredményeiért, munkásságáért.

A 2017. évi Országos Magyar Èlelmiszeripari Kiállítás pályázatán elismerő oklevéllel ismerték el a shiitake örleményt.

Gyöngyösi Sándor

email: biogomba@biogomba.hu

www.biogomba.hu, www.drganolife.hu