A shiitake: világszerte tisztelt

Shiitake (Lentinula edodes)

A shiitake gomba Ázsiában évszázadok óta népszerű táplálékforrás. A világon a második legnépszerűbb és a harmadik leggyakrabban termesztett ehető gombafajta.

Japánban a shiitake a shii fát (egyfajta tölgyfát) részesíti előnyben; ezért a neve:  shii  plusz a japán gomba szó,  vegye . A minőség iránt elkötelezett gazdálkodók a „rönktermesztési módszereket kiváló gombák termesztésére” használják. De a nagyüzemi, főleg Kínában működő ipari gazdaságok olcsóbb, gyorsabb módszereket alkalmaznak, fűrészporral és búzával vagy rizskorpával töltött zsákokon növekszik a shiitake.

Először Kínában termesztették Kr.e. 1000 és 1100 között, a shiitake-t. Ázsiában tisztelik kulináris és híres gyógyászati ​​tulajdonságai miatt.

A kalapja akár 20 cm-re is megnő, barna színben pompázik, fehér piheszerű pöttyökkel, kerek és vastag, a lemezei pedig fehérek. Kalapja minél nagyobb, annál ízletesebb.

A friss gomba tisztításakor ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb ideig érje víz, mert hamar magába szívja a nedvességet, és akkor szivacsossá válik.

Magyarországon is termeszthető

A Fülöpjakabi Biogomba Farmon több mint 15 éve termeszti Gyöngyösi Sándor biogazda.

Gyöngyösi Sándort pár éve  meglepetésként érte amikor egy japán delegáció azzal kereste meg, hogy megnézné a Biogomba farmot, mert hallottak óriás bio shiitake gombáiról, mely náluk is kuriózumnak számít.

Egészséges, természetes ásványi anyag forrás

A shiitake bármilyen formában használható, fokhagyma illatú, intenzív ízű gombafajta. Sok ázsiai étel hozzávalója, jól illik húsokhoz, wokban keverve, sült ételekhez, friss – salátákba, levesekhez, szószokhoz, grill ételekhez. Szárítható és fagyasztani is lehet.   Amennyiben szárított gombát veszünk felhasználás előtt legalább fél órára áztassuk meleg vízbe.

Shiitake

Kimondottan diétás ételnek számít, 100 gramm nyers shiitake gomba csupán 34 kalóriát tartalmaz, ugyanakkor szárítva 296-ot. Magas viszont a beltartalmi értéke, hiszen nagy mennyiségű élelmi rostot, kevés cukrot, fehérjét, folsavat, niacint, riboflavint, szterolokat, B6, C és D vitamint, kalciumot, káliumot, rezet, mangánt, cinket, szelént is tartalmaz. Valóságos vitamin- és ásványi-anyag bomba.[1]

Shiitake gomba pozitív egészségügyi hatásait több kutatás vizsgálta

A shiitake legfontosabb hatóanyaga a lentinán, egy főleg β-glükánokból álló poliszacharid, vagyis többszörösen összetett szénhidrát-molekula.

Kutatási területek:

  • Kínában, Dél-Koreában és Japánban évtizedek óta alkalmazzák vírusfertőzések (pl. herpesz, polio, hepatitisz, HIV[2]) és különféle daganatos megbetegedések kezelésére.
  • Számos kutatás bizonyítja antivirális hatását[3], illetve immunostimuláns tulajdonságait. [4]
  • Emésztőrendszert  és az ereket tisztító hatás, koleszterinszintet csökkentő hatás,  gyulladás- és [5] és vérnyomás-csökkentő hatás.
  • A daganatos megbetegedések során megfigyelt hatása kettős: bizonyos fehérvérsejtek működését (pl. fagociták) csökkenti, míg mások (pl. CD4 sejtek) aktivitását növeli, ezért nem alkalmazható immunszupresszív készítményekkel egy időben. Ugyanakkor, habár a daganatos megbetegedés megszüntetésére, a tumorsejtek elpusztítására nem képes, alkalmazásával jelentősen javulnak a daganatos betegek életkilátásai, illetve használata mellett az áttétek kialakulásának az esélye is nagymértékben csökken.[6]
  • Öregedést gátló hatását két tulajdonságának köszönheti, elsősorban a már föntebb említett immunerősítő hatásnak, hiszen pontosan azon immunsejtek működését segíti elő, amelyek az öregedő szervezetben már nem, vagy kevésbé termelődnek. Másfelől igen erős antioxidáns[7], amely nem csak védi a szervezetet az oxidatív stressz okozta károsodástól, de védi és regenerálja is a sejteket.[8] Az öregedéssel tehát több fronton veszi fel a harcot, hiszen ezek mellett a már fent említett, értisztító és vérkeringést javító hatásával is hozzájárul az idősödő szervezet megfelelő működéséhez.

 

Forrás:

[1] https://www.nutritionvalue.org/Mushrooms%2C_dried%2C_shiitake_nutritional_value.html
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3292946/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3292946/
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5633561/
[5] https://www.nature.com/articles/s41598-017-01462-4
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3191325/
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4409736/
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29473282
[9] https://clarknow.clarku.edu/2016/06/23/a-great-cultural-export-from-asia-to-the-rest-of-the-world/

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.