Gombakivonatok és vegyületek a kozmetikában

A gombás kozmetikum kifejezés sokunknál vált ki negatív érzést, pedig a gomba évek óta fontos része étrendünknek, és ma már kozmetikai összetevőként, kozmetikai vagy natur kozmetikai formában is utat talál.

A kozmetikai ipar folyamatosan keresi a gomba összetevőket természetes forrásokból, versenyképességük és alacsonyabb toxicitási hatásuk miatt.

Az eddigi vizsgálati eredmények alapján a gomba kivonatok, valamint azok bioaktív metabolitjai fontos összetevőket jelentenek, amelyek hozzájárulhatnak az öregedés elleni küzdelemhez, csökkenthetik a gyulladásos bőrbetegségek súlyosságát és kijavíthatják a hiperpigmentációs rendellenességeket.

A ganodermát évszázadok óta a természetes bioaktív vegyületek hagyományos forrásaként tartják számon, és a közelmúltban a kozmetikai iparban potenciális komponensekként használták fel. A Ganoderma poliszacharidok és triterpének mellett több fehérjét is találtak a Ganodermában . A gombás immunmoduláló fehérjéken (FIP), amelyek potenciálisan kozmetikai vagy nutricosmetikussá fejleszthetők, és alkalmas célpontok a bevett biotechnológiai módszerekkel történő előállításra.

Bio Ganodermás (Reishi) Kozmetikumok

 

Forrás:

https://mushroomreferences.com/2021/02/09/mushrooms-extracts-and-compounds-in-cosmetics-cosmeceuticals-and-nutricosmetics-a-review/

https://mushroomreferences.com/2021/02/09/ganoderma-proteins-and-their-potential-applications-in-cosmetics/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32872510/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.