A reishi (pecsétviaszgomba, ganoderma lucidum) adaptogén hatásai

 

Tudod, mi az az adaptogén? Jobb, ha megtanulod, mert hasznos lehet.

 

 

Adaptogének
Az adaptogén élelmiszerek (gyógynövények, gyógygombák) azok, amelyek harmonizálják a belső elválasztású mirigyek és az immunrendszer működését: szükség szerint lelassítják a túlműködő, felgyorsítják az alulműködő szerveinket, az optimálisan működőket pedig nem változtatják, azaz alkalmazkodnak (adaptálódnak) a szükségletekhez.

 Az adaptogén élelmiszerek akkor és úgy hatnak, ahogyan az adott pillanatban szükségünk van rájuk. A kulcsszó az adaptáció, azaz a tökéletes alkalmazkodás.

Az ősi kínai medicina szerint a reishi (pecsétviaszgomba, ganoderma lucidum) is egy ilyen adaptogén élelmiszer, mely képes egyszerre támogatni a szervezet védekezőképességét és idegrendszerét.

Természetgyógyászok, füves emberek allergiában, magas vérnyomásban, vírusfertőzésben és bronchitisztben egyaránt alkalmazzák. De a reishi adaptogén hatása kiterjed a méregtelenítésre, hangulatra, étvágyra, életerőre és a mentális éberségre.

A reishi adaptogén hatásai:

– támogatja az immunrendszert
– támogatja az idegrendszert
– befogja a káros szabadgyököket
– elősegíti a méregtelenítést, támogatja a máj működését
– csökkenti a gyulladásokat
– csillapítja az allergiát

Adaptogén hatás a méregtelenítésben

Egyetlen szervre sincs jobb hatással a reishi, mint a májra. A máj több, mint 300 biokémiai funkciója és folyamata komoly szükséggel van a világ leginkább adaptogén gyógynövényére. Egy kutatás szerint a reishi kivonat kifejezetten jótékony hatású Hepatitis B-ben (Stengler, 2005).

A kínai medicina előszeretettel használja a reishit méregtelenítésre, mely egyébként a máj legfőbb funkciója. A manapság egyre nagyobb mennyiségben előforduló mérgek, toxinok, petrokémiai anyagok, növényvédőszerek, gyomirtók, mind-mind megterhelik méregtelenítő szervünket, a májunkat.

A máj megfelelő védelme részét képezi az egészséges és hosszú életnek.

Adaptogén hatás a stressz csökkentésébenA méregtelenítő hatás mellett a reishi stressz csökkentő hatása is részét képezi adaptogén tulajdonságainak. Mai világunkról, a nap, mint nap minket érő stresszről fölösleges lenne írnom, hiszen mindannyian tisztában vagyunk vele: zajszennyezés, túlóra, közlekedési dugók, anyagi természetű kiadások, stb. Ezek mind növelik stressz szintünket.

A kutatások szerint a stressz egyik következményeként kialakuló energia-hiány, kimerültség a második leggyakoribb panasz, amivel az emberek felkeresik az orvosukat.
Az energiaszintet növelő termékek piacán nincs hiány. Különleges csokoládék, kávé és zöld tea, energiaitalok és -szeletek fogyasztásával gyors „üzemanyagot” biztosíthatunk a szervezetünk számára. Sokan nyúlnak a koffeinhez energiaszintjük emelése érdekében, azonban ez a módszer legfeljebb csak rövid távú energiát szolgáltat. A probléma az, hogy a cukor és a koffein nem oldja meg elég hosszú ideig az energiaproblémáinkat. Valójában csak rontanak a helyzeten, hiszen arra késztetnek minket, hogy felszálljunk a cukorfelhők és az azt követő mélypontok hullámvasútjára.

Az emberek többsége ösztönösen keresi a stressz csökkentő módszereket, mint a meditáció, sport, egészséges táplálkozás, azonban szükség lehet egy olyan gyógynövényre is, amely képes lehet természetesen csökkenteni stressz szintünket. A reishi tökéletes választás, mivel a benne található polypeptid láncok növelik az agyban az endorfin szintet.

Egyre több vállalatnál jelennek meg az adaptogén összetevőkkel dúsított kávékészítmények, pl. gyógygombákkal készült kávékeverék. **
Forrás:

Kapcsolódó írások:

Ganoderma természetes allergia ellenes tulajdonságai

Gyógygomba vírus ellen

Béta-glükán, aktiválja az immunrendszer sejtes alkotóit.

Tudtad, hogy a ganoderma szerves germánium tartalma növeli a vér oxigéntelítettségét?

Gyógygombák és az immunrendszer

Természetgyógyász Magazin: Gyógygombák / XII. évfolyam 6. szám, A gombák nemcsak finomak, hanem gyógyíthatnak is

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.