Tudtad, hogy a ganoderma szerves germánium tartalma növeli a vér oxigéntelítettségét?

 

A gyógygombákról, különösen a ***Reishiről ismert tény, hogy kiemelkedően magas a szerves germánium-tartalmuk. De mi is valójában az a germánium? Miért fontos ez számunkra? Milyen élettani hatásai vannak?

 

 

A germánium egy ritka kémiai elem, a vegyjele Ge, kémiai tulajdonságaiban a szilíciumhoz hasonlít leginkább. A természetben általában szürkés, kemény érc formájában fordul elő, és számos szervetlen és szerves vegyületet képez. A földben és a kőzetekben nagyon kis mennyiségben található meg.

Legfontosabb felhasználási területe az iparban van, félvezető tulajdonságai miatt elektronikai eszközökben, mikrochipekben alkalmazzák elsősorban, de fontos szerepet kap az optikában, a távközlésben és a nukleáris iparban is. Mindezek mellett számos ismert – bár teljes mértékben még nem tisztázott és bizonyított – kedvező élettani, biológiai hatással rendelkezik. A tudomány jelenlegi állása szerint nem esszenciális nyomelem, hiánybetegségei nem ismertek.

Noha a hagyományos orvoslás nem használ germánium tartalmú gyógyszereket, az alternatív medicinában, a táplálék-kiegészítőkben egyre inkább tért hódít. Az emberi szervezet csupán a germánium szerves formáját képes hasznosítani, a becsült napi bevitel kb. 1mg. Meg kell említeni, hogy egyes szervetlen germánium-vegyületekkel (pl. germánium-dioxid) kapcsolatban toxicitási aggályok merültek fel, azonban ilyen vegyületek táplálék-kiegészítőkben érdemi mennyiségben nem fordulnak elő.

Melyek a germánium fontosabb élettani hatásai?

> Az elsődleges pozitív élettani hatása, hogy növeli a vér oxigéntelítettségét, elősegíti az oxigén transzportját a szövetekhez és annak bejutását a sejtek belsejébe. Ennek pontos hatásmechanizmusa nem ismert, de feltételezik a germánium szerepét a sejt- és sejtalkotók membránjainak elektrontranszfer folyamataiban.

> Serkenti az immunrendszer működését, bizonyos enzimek működésében szerepet játszik.

Az immunrendszer serkentése révén közvetett tumorellenes hatása van – kísérletekben direkt tumorsejt-ölő tulajdonságait is leírták, de ezt in vivo nem sikerült egyértelműen igazolni.

> Serkenti a mentális funkciókat, csökkenti a fáradtságérzést.

> Antioxidáns hatású, szerepet játszik egyes ionok (Ca, Na, CL, stb) egyensúlyának fenntartásában.

> Leírták antibakteriális, antivirális tulajdonságait, aminek az lehet a magyarázata, hogy a germánium közrejátszik az interferonok képződésében.

A germánium számos növényben fellelhető, pl. Ginzeng, fokhagyma, aloe és fekete gyökér. A szerves germánium kiemelkedően nagy koncentrációban (800-2000 ppm) van jelen a Ganodermában, ami közvetett és közvetlen módon egyaránt hozzájárul annak sokrétű pozitív élettani hatásaihoz.

                                                                                                                                                                                                                                                  Prof. Dr. Dinya Zoltán

Tudj meg többet a Ganoderma gombáról: https://www.gombavarazs.hu/blog/2019/02/15/10-dolog-amit-nem-tudtal-a-ganodermarol-2/#more-245

Ganoderma őrlemény: http://www.drganolife.hu/termek/ganoderma

Ganodermás kávé: http://www.drganolife.hu/termekek/ganodermas_kavekulonlegesseg

 

 

3 Responses to Tudtad, hogy a ganoderma szerves germánium tartalma növeli a vér oxigéntelítettségét?

  1. […] Tudtad, hogy a ganoderma szerves germánium tartalma növeli a vér oxigéntelítettségét? […]

  2. […] Tudtad, hogy a ganoderma szerves germánium tartalma növeli a vér oxigéntelítettségét? […]

  3. […] Tudtad, hogy a ganoderma szerves germánium tartalma növeli a vér oxigéntelítettségét? […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.