Gombás köles brokkolival
Könnyű gombás egytálétel, vagy akár köret. Brokkoli nélkül, vagy más zöldséggel is finom. Hamarosan itt a spárga szezon, egy kis zöld spárga isteni hozzá. Rizzsel, vagy burgurral is készíthető.
Hozzávalók 4 személyre: 1 bögre bio hántolt köles, 30 dkg bio barnacsiperke gomba, 1 vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, brokkoli (elhagyható), olaj, só, bors, petrezselyemzöld
Köles elkészítése
- Kölest (1 bögre ) alaposan, több vízben mossuk, lecsepegtetjük.
- 2 EK olajon üvegesre pirítjuk a hagyma felét, hozzákeverünk 1-2 gerezd elkapart fokhagymát, kölest, majd felöntjük 2 bögre vízzel. Felforraljuk, fűszerezzük sóval, kevés őrölt borssal. Kislángon fedő alatt puhára pároljuk.
Brokkoli előkészítése
- Brokkolit rózsáira szedjük, leöblítjük.
- Fazékban vizet forralunk, sóval ízesítjük.
- Amikor forr a víz a brokkolirózsákat a főzővízbe tesszük, amikor újra elkezd forrni a víz, a brokkoli már jó.
- Ropogós és haragos zöld. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük.
Gomba előkészítése
- Maradék hagymát laskára vágunk.
- A bio barnacsiperke gombát nem pucoljuk, csak mossuk, majd felszeleteljük.
- Wokban 2 EK olajat hevítünk, hagymát üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a gombát. Fűszerezzük sóval, őrölt borssal. Gyorsan megpárolódik. Ne süssük el teljesen a levét, hadd maradjon egy kis szaftja. Ha kész megszórjuk petrezselyemzölddel. Akár így is fogyaszthatjuk. 🙂
A készre pirított gombához hozzákeverjük a brokkolit és a kölest. Átforgatjuk és már kész is.
Jó étvágyat!
Ha friss gombára vágysz, ne felejtsd el hogy minden szombaton Biopiac.
Helyszín: 1124 Budapest, Csörsz u. 18. (MOM Kult Udvara) Nyitva tartás: szombat 6.30-13.00
Vélemény, hozzászólás?