Miért együnk gombát télen is?

A gombák tele vannak olyan vegyületekkel, amelyek  ​​előnyökkel járnak az emberek számára. De miért?

1) Gombaellenes, antivirális és antibakteriális tulajdonságok

A gomba versenyző világban él. Versenyképességet kell képeznie más formák és gombák számára, amelyek ugyanolyan táplálékforrásokat keresnek, mint ők.

Harcolniuk kell a baktériumokkal és más kártevőkkel szemben, akik esetleg meg akarják enni őket.

Csakúgy, mint a mérgező állatok és a rovarok, amelyek toxinokat használnak maguk védelmére, a gombák ugyanazt teszik, hogy megakadályozzák, hogy más életformák megegyék vagy átvegyék őket.

Az általuk előállított vegyületek az emberekre nem ártalmasak, és sok közülük természetes antibiotikumokként hat a testünkben, amikor fogyasztjuk őket.

2) Vitamin- és ásványi anyagtartalom

A gombák ugyanolyan széles vitaminokat és ásványi anyagokat termelnek, mint amire számíthatnának gyümölcsök és zöldségek evésével.

Valójában a gombák olyan B-vitamint és D-vitamint termelnek, amelyeknek a legtöbb növényben hiányzik, így kiválóan alkalmasak a vegetáriánusok és vegánok számára, hogy extra táplálékot tápláljanak étrendjükbe.

A vitaminok és ásványi anyagok hatalmas hatással vannak az emberi egészségre. Ha bizonyos elemekben hiányos, akkor betegségekhez és egyéb problémákhoz vezethet.

A gombafogyasztás tehát nagyszerű módja annak, hogy extra táplálékot adjon étrendjének, és egészséges maradjon. A gomba alacsony kalóriát és nátriumot, valamint értékes fehérjét tartalmaz.

3) Rostforrás

A gombák oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaznak, így nagyszerű kiegészítést jelentenek étrendjében. A rost elengedhetetlen a bél egészségének fenntartásában, és csökkentheti a vastagbélrák és más betegségek kockázatát.

A rost tartalmú ételektől hosszabb ideig nyújtanak teltség érzetet, így a magas rosttartalmú gombák evése segíthet a fogyásban.

A gomba energia sűrű, vagyis kevesebb kalóriával rendelkezik ugyanannyi ételmennyiséghez, mint sok másnál, amit eszünk.

4) Magas antioxidánsok

Testünkben a szabad gyökök keletkezését számos olyan tényező okozza, mint az UV napfény és a gyulladás. Csakúgy, mint modern életünk olyan részei, mint a levegőszennyezés és a dohányzás.

A gomba antioxidánsnak nevezett vegyületeket tartalmaz, amelyek a szabad gyököket keresik és eltávolítják testükből. Ez csökkenti a testünkben az oxidatív stressz mennyiségét, valamint a sejtjeink és a DNS károsodását.

A gomba különösen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, a glutationt és az ergothioneint .

5) Béta-glükán

Minden gomba nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükánt. Ez az anyag hozzájárul az immunrendszer stimulálásához, és számos más egészségügyi előnyt is kínálhat. Ide tartozik az allergia, asztma, krónikus fáradtság szindróma és egyéb állapotok kezelése.

A siitakea és a maitake gomba különösen gazdag béta-glükánban.

6) Poliszacharidok

A poliszacharidok hosszú, összetett molekulaláncok.

A gombák sokféle poliszacharidot tartalmaznak. Potenciálisan legalább 50 vegyület a különféle gombafajtákban.

A különböző poliszacharidok különböző előnyökkel járnak, például a rák-, ​​elhízás-, cukorbetegség megelőzésének segítése.

7) Egyéb vegyületek

Összességében a gomba potenciálisan több száz vegyületet tartalmaz, amelyek orvosi előnyökkel járnak. Ezek az immunrendszer fokozásától a daganatellenes vegyületekig terjednek.

A tudósok évente egyre több és több jótékony vegyületet találnak a gombákban.

A valóságban a gombákkal kapcsolatos ismereteink és azok potenciális előnyei még mindig a korai szakaszban vannak.

BIO minősített gyógygombák vásárolhatók: www.drganolife.hu

Kapcsolódó írások:

Természetgyógyász Magazin: Gyógygombák / XII. évfolyam 6. szám /Gyógygombák /A gombák nemcsak finomak, hanem gyógyíthatnak is

Segít az időskori elbutulás ellen a gombaevés (hvg.hu, Élet+stílus)

Tudtad, hogy a ganoderma szerves germánium tartalma növeli a vér oxigéntelítettségét?

Béta-glükán, aktiválja az immunrendszer sejtes alkotóit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.