Miért együnk gombát télen is?

A gombák tele vannak olyan vegyületekkel, amelyek előnyökkel járnak az emberek számára. De miért?
1) Gombaellenes, antivirális és antibakteriális tulajdonságok
A gomba versenyző világban él. Versenyképességet kell képeznie más formák és gombák számára, amelyek ugyanolyan táplálékforrásokat keresnek, mint ők.
Harcolniuk kell a baktériumokkal és más kártevőkkel szemben, akik esetleg meg akarják enni őket.
Csakúgy, mint a mérgező állatok és a rovarok, amelyek toxinokat használnak maguk védelmére, a gombák ugyanazt teszik, hogy megakadályozzák, hogy más életformák megegyék vagy átvegyék őket.
Az általuk előállított vegyületek az emberekre nem ártalmasak, és sok közülük természetes antibiotikumokként hat a testünkben, amikor fogyasztjuk őket.
2) Vitamin- és ásványi anyagtartalom
A gombák ugyanolyan széles vitaminokat és ásványi anyagokat termelnek, mint amire számíthatnának gyümölcsök és zöldségek evésével.
Valójában a gombák olyan B-vitamint és D-vitamint termelnek, amelyeknek a legtöbb növényben hiányzik, így kiválóan alkalmasak a vegetáriánusok és vegánok számára, hogy extra táplálékot tápláljanak étrendjükbe.
A vitaminok és ásványi anyagok hatalmas hatással vannak az emberi egészségre. Ha bizonyos elemekben hiányos, akkor betegségekhez és egyéb problémákhoz vezethet.
A gombafogyasztás tehát nagyszerű módja annak, hogy extra táplálékot adjon étrendjének, és egészséges maradjon. A gomba alacsony kalóriát és nátriumot, valamint értékes fehérjét tartalmaz.
3) Rostforrás
A gombák oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaznak, így nagyszerű kiegészítést jelentenek étrendjében. A rost elengedhetetlen a bél egészségének fenntartásában, és csökkentheti a vastagbélrák és más betegségek kockázatát.
A rost tartalmú ételektől hosszabb ideig nyújtanak teltség érzetet, így a magas rosttartalmú gombák evése segíthet a fogyásban.
A gomba energia sűrű, vagyis kevesebb kalóriával rendelkezik ugyanannyi ételmennyiséghez, mint sok másnál, amit eszünk.
4) Magas antioxidánsok
Testünkben a szabad gyökök keletkezését számos olyan tényező okozza, mint az UV napfény és a gyulladás. Csakúgy, mint modern életünk olyan részei, mint a levegőszennyezés és a dohányzás.
A gomba antioxidánsnak nevezett vegyületeket tartalmaz, amelyek a szabad gyököket keresik és eltávolítják testükből. Ez csökkenti a testünkben az oxidatív stressz mennyiségét, valamint a sejtjeink és a DNS károsodását.
A gomba különösen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, a glutationt és az ergothioneint .
5) Béta-glükán
Minden gomba nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükánt. Ez az anyag hozzájárul az immunrendszer stimulálásához, és számos más egészségügyi előnyt is kínálhat. Ide tartozik az allergia, asztma, krónikus fáradtság szindróma és egyéb állapotok kezelése.
A siitakea és a maitake gomba különösen gazdag béta-glükánban.
6) Poliszacharidok
A poliszacharidok hosszú, összetett molekulaláncok.
A gombák sokféle poliszacharidot tartalmaznak. Potenciálisan legalább 50 vegyület a különféle gombafajtákban.
A különböző poliszacharidok különböző előnyökkel járnak, például a rák-, elhízás-, cukorbetegség megelőzésének segítése.
7) Egyéb vegyületek
Összességében a gomba potenciálisan több száz vegyületet tartalmaz, amelyek orvosi előnyökkel járnak. Ezek az immunrendszer fokozásától a daganatellenes vegyületekig terjednek.
A tudósok évente egyre több és több jótékony vegyületet találnak a gombákban.
A valóságban a gombákkal kapcsolatos ismereteink és azok potenciális előnyei még mindig a korai szakaszban vannak.
BIO minősített gyógygombák vásárolhatók: www.drganolife.hu
Kapcsolódó írások:
Vélemény, hozzászólás?