Új dekoratív, figyelemfelkeltő laskafaj a Fülöpjakabi Biogomba Farmon

A Pleurotus djamor, közismert nevén rózsaszín laskagomba általános elnevezései: a rózsaszínű osztriga gomba, a lazacos laskagomba, az epres osztriga és a flamingó gomba.

Az Európában vadon is termő rózsaszín laskagomba (P. djamor) a sárga laskához hasonlóan elsősorban a színe miatt értékes. A rózsaszínű laskagomba a közép-mexikói területén is gyakran előfordul. Változatos megjelenésű: a halvány rózsaszíntől a lazacszínen át sok árnyalata előfordul. Eredetileg a német származású botanikus, Georg Eberhard Rumphius nevezte el Agaricus djamor néven, és Elias Magnus Fries 1821-ben ezen a néven szankcionálta.

A rózsaszínű laskagomba ízét húsosnak és halasnak nevezték. Csakúgy, mint a legtöbb gomba, meglehetősen umami. Állaga húsos és rágós. Ropogósra sütve szalonnára vagy akár sonkára emlékeztet. A rózsaszínű laskagomba nem meglepő módon rózsaszínű. Göndör kalapja van, amelynek átmérője 2–5 cm. A kalapok  elég vékonyak. A szár nagyon rövid vagy akár nem is létezik. Kisebb termőcsokrokat képez, mint a kései laskagomba, és a tönkje is rövidebb. Gyorsan fejlődő, ellenálló faj.

A rózsaszínű laskagomba a legalkalmasabb különböző főtt ételekhez, például pirítani, főzni, párolni  vagy sütni, grillezni. Párolhatók vagy megsüthetők más zöldségekkel, hozzáadhatók tésztaételekhez,  a pizzán is tökéletes, hozzáadhatók gabonatálakhoz, tojással díszítőnek, levesbe, pörköltbe, vagy rizottóba is finom. Párolhatók és keverhetők tejszín alapú fehér mártásokkal. Húsos állaguk miatt ezek a gombák alapos főzést igényelnek. A rózsaszín laskagomba jól párosítható korianderrel, petrezselyemmel, mentával, bazsalikommal, fokhagymával, gyömbérrel, hagymával, szezámolajjal, szójaszósszal, kaliforniai paprikával, vörös káposztával, brokkolival, bébikukoricával, póréhagymával, quinoával, tésztával, rizzsel és burgonyával.

Ha friss gombára vágysz, gyere ki szombaton a Biopiacra. Kínálat:  barna csiperke és laskagomba!
Helyszín: 1124 Budapest, Csörsz u. 18. (MOM Kult Udvara)
Nyitva tartás: szombat 6.30-13.00
Recepteket itt találsz: www.gombavarazs.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.