Új dekoratív, figyelemfelkeltő laskafaj a Fülöpjakabi Biogomba Farmon
A Pleurotus djamor, közismert nevén rózsaszín laskagomba általános elnevezései: a rózsaszínű osztriga gomba, a lazacos laskagomba, az epres osztriga és a flamingó gomba.
Az Európában vadon is termő rózsaszín laskagomba (P. djamor) a sárga laskához hasonlóan elsősorban a színe miatt értékes. A rózsaszínű laskagomba a közép-mexikói területén is gyakran előfordul. Változatos megjelenésű: a halvány rózsaszíntől a lazacszínen át sok árnyalata előfordul. Eredetileg a német származású botanikus, Georg Eberhard Rumphius nevezte el Agaricus djamor néven, és Elias Magnus Fries 1821-ben ezen a néven szankcionálta.
A rózsaszínű laskagomba ízét húsosnak és halasnak nevezték. Csakúgy, mint a legtöbb gomba, meglehetősen umami. Állaga húsos és rágós. Ropogósra sütve szalonnára vagy akár sonkára emlékeztet. A rózsaszínű laskagomba nem meglepő módon rózsaszínű. Göndör kalapja van, amelynek átmérője 2–5 cm. A kalapok elég vékonyak. A szár nagyon rövid vagy akár nem is létezik. Kisebb termőcsokrokat képez, mint a kései laskagomba, és a tönkje is rövidebb. Gyorsan fejlődő, ellenálló faj.
A rózsaszínű laskagomba a legalkalmasabb különböző főtt ételekhez, például pirítani, főzni, párolni vagy sütni, grillezni. Párolhatók vagy megsüthetők más zöldségekkel, hozzáadhatók tésztaételekhez, a pizzán is tökéletes, hozzáadhatók gabonatálakhoz, tojással díszítőnek, levesbe, pörköltbe, vagy rizottóba is finom. Párolhatók és keverhetők tejszín alapú fehér mártásokkal. Húsos állaguk miatt ezek a gombák alapos főzést igényelnek. A rózsaszín laskagomba jól párosítható korianderrel, petrezselyemmel, mentával, bazsalikommal, fokhagymával, gyömbérrel, hagymával, szezámolajjal, szójaszósszal, kaliforniai paprikával, vörös káposztával, brokkolival, bébikukoricával, póréhagymával, quinoával, tésztával, rizzsel és burgonyával.
Vélemény, hozzászólás?