2021 -ben a Pecsétviaszgomba is szerepel az ételeink növényi alapanyag trendjei között

Ételeink növényi alapanyag trendjei 2021-ben

A modern gasztronómiában örvendetes, hogy előtérbe kerülnek azok a növényi alapanyagok melyek fenntartható gazdálkodásból származnak és a pandémia miatt fókuszba került az is, hogy milyen egészség támogató hatásuk van.

 

A Diningguide.hu ( Dining Guide – az étteremkalauz) jóslata szerint az alábbi növény alapanyagok lesznek az idei év trendjei a gasztronómiában:

  • Aquafaba – A csicseriborsó főzővize/konzervleve kapott ilyen szép nevet. A vegán konyha előszeretettel használja nagy viszkozitása miatt: tojáspótlásra például.
  • Za’atar – közel-keleti fűszerkeverék
  • Savanyú káposzta, savanyú, fermentált zöldségek
  • Citromverbéna – Aromás, citrusos, gyógyhatású zöldfűszer
  • Pecsétviaszgomba Egyedülállóan segíti helyre billenteni és megerősíteni az immunrendszert.

  • Dukkah Közel-keleti, leginkább egyiptomi fűszerkeverék a dukkah

 

Egy 2011-es tanulmány szerint Magyarországon 2 kg/fő/év volt az átlagos gombafogyasztás, ami szomorú adat.  Pedig tényleg semmivel sem összehasonlítható a gasztronómiai értékük: róka, kucsma, tinóru, laska, galamb, vargánya, szegfű, trombita, szarvas… ízesek, aromásak, különleges textúrával rendelkeznek.

A gombák több szempontból is az élre törnek. Remek fehérje forrás és számos vitamint és nyomelemet tartalmaznak. A fenntartható gazdálkodás tekintetében is igen előkelő helyet foglal el. Termesztésük ökológiai lábnyoma töredéke például a burgonyához vagy káposztafélékhez képest.

Például vegyük a fent említettek vízlábnyomát (1 kilogramm megtermelt növényhez szükséges víz mennyiség):
1 kg gomba – 7 liter

1 kg burgonya – 200 liter

1 kg káposzta – 280 liter

A gombát fehérje tartalma miatt érdemes húsokkal is összehasonlítani. Ilyenkor a számok még megdöbbentőbbek. Egy kilogramm gomba 7 liternyi vízszükségletéhez képest 1 kg csirkehús előállításához 4430 liter víz kell, 1 kg marhahúséhoz pedig megközelítőleg 16000 liter.

Emellett a gomba termesztés karbonlábnyoma kicsi és kevesebb földterület igénye van, mint más zöldségféléknek. Vertikálisan termeszthetők így négyzetméterre vetítve jelentősebb terményhozam érhető el.

 

Tudtad?

A Ganoderma Lucidum magyar neve Pecsétviaszgomba. A Ganoderma gomba taplógomba fajta, nem étkezési gomba. Szárítva, porítva azonban kiválóan felhasználható teaként, kávéba, akár csokoládéba is.

 

Keresd fel webáruházunkat! Nézd meg a Ganodermás termékeinket!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.