5 tény amit tudnod kell a süngombáról!

  1. Az eddigi bizonyítékok alapján nyugodtan javasolható a Süngomba funkcionális élelmiszerként való rendszeres fogyasztása. Étrendünkbe illesztve mellékhatások nélkül,  sok esetben pozitív hatást eredményezhet idegrendszerünkre, gyomor és bélműködésünkre.

  2. A különleges megjelenésű, gyógyhatású, ehető közönséges süngomba (Hericium erinaceus) hazánkban 2005 óta védett, gyűjtése tilos.  A süngomba védett, viszont termesztett változata árusítható, így piacokon hozzájuthatunk.

  3. Ízletes, magas fehérje tartalmú. Megsütve kellemes, karakteres íze lesz, egy könnyed rizottó jó választás hozzá. Az elkészítése: mosás nélkül (különben teleszívná magát vízzel) kockára, vagy ujjnyi  szeletekre vágjuk és vajon, vagy olajban megsütik. Ha szeletekre vágják, be lehet panírozni és úgy kirántani, vegetáriánus rántott “húsnak”. Az állaga hasonlít a tengeri gyümölcsökéhez. Az íze a borjú-, vagy szárnyas húséra emlékeztet, enyhe kókusz-, citromfű- és gyümölcsös aromával.

  4. Tápanyagban gazdag. Az ásványianyag-tartalom a süngombában hasonló, mint a többi gombafajban. De az esszenciális aminosav tartalma átlagon felüli. Egy tanulmány bizonyította a 16%-os aminosav-tartalmat. Összesen 16-félét mutattak ki a 19 fajtából. Majdnem az összes, az ember számára nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza, kivéve a metionint és a triptofánt.[2]:124–125  A süngombát Távol Keleten elsősorban gyomor és bélrendszeri tünetek enyhítésére használják évszázadok óta. A házi patikákban szárítmányát, főzetét becsülik nagyra, de fogyasztják frissen is. Európai és amerikai elterjedése óta is ezt a hatást igazolják vissza a fogyasztók, de a gasztrointesztinális hatás tudományos megerősítése, a hatás mechanizmusának leírása még várat magára. Bizonyos azonban, hogy poliszaccharidjai (ld. a továbbiakban) döntő szerepet játszanak a gyomor- és béltünetek enyhítésében.

  5. A hagyományos kínai orvoslás a majomfej gombának (süngombának) gyógyító hatást tulajdonít a következő problémák esetén: gyomor- és bélpanaszok, légzésszervi megbetegedések, idegi megbetegedések, mint az Alzheimer vagy a Parkinson kór, magas koleszterinszint, rák és meggyengült immunrendszer. Néhány neki tulajdonított hatás időközben tudományosan is bizonyítást nyert.[4]

  • Javíthatja az agy funkcióit,

  • nyelőcső, gyomorrák, bélrák és fekély ellenes

  • lassítja öregedési folyamatát, így

  • gátolja az időskori szenilitás és az Alzheimer kór kialakulását.

  • Demencia, elbutulás ellen.

Süngomba – Hericium erinaceus -, az idegrendszerünk védelmezője

A legenda szerint, akik rendszeresen fogyasztják az kínai süngombát, azok acélidegzetűek lesznek és memóriájuk szinte tökéletessé válik.

A Süngomba idegrendszerre gyakorolt kifejezett hatását annak köszönheti, hogy stimulálni képes az idegsejtek növekedési faktorát, a Neuron Growth Factor-t (NGF).

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Oroszl%C3%A1ns%C3%B6r%C3%A9ny-gomba

2)Renate Eisenhut: Untersuchungen zur Anbautechnologie und zum ernährungsphysiologischen Wert des Speisepilzes Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers.

4)Jinn Chyi Wang, Shu Hui Hu, Jih Terng Wang, Ker Shaw Chen, Yi Chen Chia: Hypoglycemic effect of extract of Hericium erinaceus.

Kapcsolódó bejegyzések:

Milyen igazolt idegrendszeri hatásai vannak a Süngomba rendszeres fogyasztásának?

Süngombás termékek:

   

Megnézem                                 Megnézem

A különböző gyógygombák élelmiszerek, melyek önállóan nem alkalmasak betegségek gyógyítására, de adott problémák esetén kiegészíthetik az orvosi terápiát, és hozzásegíthetnek bennünket egy egészségesebb élethez!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.