Shiitake mítosz
Az elmúlt két évtizedben a shiitake gomba a világ második legnépszerűbb gombájává vált. Most széles körben termesztik Ázsiában, Európában, Észak-Amerikában, Afrikában és Dél-Amerikában.
A friss shiitake iránti kereslet világszerte gyorsan növekedett, és egyes országokban évente meghaladta a 30% -ot.
Mivel a shiitake fehérjében, poliszacharidokban, élelmi rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, fogyasztása előnyös az emberi egészség számára [ 1].
A shiitake másik jellemzője az egyedülálló íze, amelyet az ókor óta értékelnek.
A shiitake-mítosz feltárása és esetleg kiaknázása érdekében sok tudós megkísérelte dokumentálni annak hagyományos terápiás értékét.
Egy véletlenszerű diétás vizsgálat egészséges fiatal felnőtteknél [2] kimutatta, hogy:
A Lentinula edodes (Shiitake) gombák napi fogyasztása javítja az emberi immunitást
Forrás:
[1] https://www.nutritionvalue.org/Mushrooms%2C_dried%2C_shiitake_nutritional_value.html [2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25866155/
Vélemény, hozzászólás?