Shiitake mítosz

Az elmúlt két évtizedben a shiitake gomba a világ második legnépszerűbb gombájává vált. Most széles körben termesztik Ázsiában, Európában, Észak-Amerikában, Afrikában és Dél-Amerikában.
A friss shiitake iránti kereslet világszerte gyorsan növekedett, és egyes országokban évente meghaladta a 30% -ot.

Mivel a shiitake fehérjében, poliszacharidokban, élelmi rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, fogyasztása előnyös az emberi egészség számára [ ].

A shiitake másik jellemzője az egyedülálló íze, amelyet az ókor óta értékelnek.

A shiitake-mítosz feltárása és esetleg kiaknázása érdekében sok tudós megkísérelte dokumentálni annak hagyományos terápiás értékét.

Egy véletlenszerű diétás vizsgálat  egészséges fiatal felnőtteknél [2] kimutatta, hogy:

A Lentinula edodes (Shiitake) gombák napi fogyasztása javítja az emberi immunitást

A vizsgálat célja: annak meghatározása volt, hogy az egész, szárított Lentinula edodes (shiitake) gomba fogyasztása javíthatja-e az emberi immunfunkciót.
Vizsgálat : 52 egészséges, 21–41 éves férfi és nő vett részt egy 4 hetes párhuzamos csoportos vizsgálatban, napi 5 vagy 10 g gomba fogyasztásával.
Következtetések : A shiitake rendszeres fogyasztása jobb immunitást eredményezett, amit a sejtek szaporodásának és aktivációjának javulásával, valamint az sIgA termelés fokozásával lehet látni.
Szerencsére a Shiitake különleges és kiváló étkezési és fűszer gomba, így remekül illeszthető táplálkozásunkba. Prevenciós terápia esetében a legnagyobb kihívás, hogy minden nap valamilyen formában hozzáadjuk ételeinkhez.
Erre remek megoldás, mint általában a gyógygombáknál, hogy főzetett készítünk belőle. A hasznosat érdemes összekötni a kellemessel. E gondolat hívta életre citrusos Ganodermás és Shiitakés teánkat. Egy forró tea a testet és a lelket is melegíti és eközben az immunrendszerünkért is tehetünk.

 

Forrás:

[1] https://www.nutritionvalue.org/Mushrooms%2C_dried%2C_shiitake_nutritional_value.html

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25866155/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.