Ganoderma gomba hatása sugárkezelés alatt (Dr. Csomai Zita)

 

In vivo és in vitro kutatásokban is igazolódott, a ganoderma vizes oldatának, a benne lévő poliszacharid és triterpén hatóanyagoknak a védő hatása a sugárzásokkal szemben.

 

2020 áprilisban tettek közzé egy tanulmányt, „systematic review and meta-analyses (PRISMA)”, melyben a PubMed, Scopus, Embase, és Google Scholar, valamint a klinikai kutatások eredményeit vetették össze. Összesen 1109 tanulmányt vizsgáltak és értékeltek a ganoderma radioprotektív, azaz a sugárkezelés mellékhatásainak kivédésében játszott szerepéről.

Plazmidokkal (a plazmidok általában gyűrű alakú és kettős szálú DNS molekulák) végzett in vitro kutatásokban a ganoderma vizes oldata megakadályozta a sugárzás okozta DNS károsodást.

Humán vér sejtekkel végzett kutatásban a ganoderma vizes oldatából származó béta-glükán megvédte a vér sejteket a sugárkárosodástól.

A ganoderma 98%-ban kivédte a sugárzás okozta lipid peroxidációt hím Swiss albino egereken végzett kutatásban.

Számtalan kutatásban igazolódott a ganoderma vizes oldatának a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját védő hatása. Kontroll csoporttal összehasonlítva a ganodermaval kezelt egerek bél nyálkahártyája kevésbé károsodott.

Szintén a Swiss albino egerekkel végzett kutatás írta le, hogy

a ganoderma vizes oldata szelektíven képes védeni a normál sejteket, de nem befolyásolja a sugárkezelés hatását a rákos sejtekre.

A ganoderma vizes oldata egerekben képes megvédeni a csontvelő sejtek, a bél sejtjeinek és az agy sejtjeinek a DNS-ét a sugárzás károsító hatásától.

A sugárzás okozta DNS és membránkárosodást a ganodermából izolált triterpének kivédték.

A tanulmányok megállapították, hogy a sugárzással együtt a ganoderma mennyiségét is lehet növelni, a sugárzás káros hatásait kivédő mennyiségek nem toxikusak, semmilyen mellékhatásuk nem volt. A rendelkezésre álló adatok alapján nagyon ígéretesek az eredmények, de további, humán in vivo kutatások szükségesek.

Dr. Csomai Zita

Forrás: Use of Ganoderma lucidum (Ganodermataceae, Basidiomycota) as Radioprotector

Aránzazu González  1   2 Violeta Atienza  3 Alegría Montoro  4   5 Jose M Soriano  1   2      (Nutrients . 2020 Apr 19;12(4):1143.  doi: 10.3390/nu12041143.)

Tudta, hogy?

A legegyszerűbb vizes kivonat a gyógygomba őrleményből készített tea főzet.

Bio ganodermás termékek

Összességében a gyógygombáknál – különösen a Ganoderma és Shiitake fajtáknál – a vizes kivonatok a számos nem glükán-jellegű, de pozitív élettani hatású összetevő – pl. ganoderma savak, elemek/nyomelemek, polifenolok, szerves szénvegyületek – miatt jobb biohasznosulást eredményeznek, mint a kapszula/tabletta/por formák. Leghatékonyabbak a vizes extraktok koncentrált formái [1-2,3]. Adatok igazolják, hogy a polifenolok (pl. rezveratrol, EGCG, stb.) gyógygomba összetevők jelenlétében jobb biohasznosulást mutatnak, mint azok nélkül [4].

  1. Oriveda: Background and nanographs: Reishi:The facts. 2016, https:// oriveda.wordpress.com
  2. Hobbs.: Medicinal value of Lentinus edodes: a literature review- Int. J. Med. Mush. 2 (2000) 287-302
  3. P. Wasser: Medicinal mushroom science: current perspectives advances, evidences and challenges, Biomed J., 37/2014, 345-356
  4. Supplement facts: Bioavailability of medical mushroom supplements. 2017, http://supplement-facts.org/php.WD3XWI0Pcs

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.