5 érdekes tény a Gyapjas Tintagombáról
1. A Gyapjas Tintagombát (Coprinus comatus) igen érdekes neveken is emlegetik, mint bozontos sörény, csirkecomb gomba vagy ügyvéd paróka, általában tavasszal és ősszel nő a gyepeken.
2. A Gyapjas Tintagomba termőtest kémiai összetétele függ az eredettől, a környezeti állapottól. A gombák gazdagok különféle biológiailag aktív anyagokban, ezen vegyületek egy része csak termesztett gombákban, míg mások csak vadakban található meg.
3. Ennek a fajnak az az egyedülálló tulajdonsága, hogy csak akkor ehető, amikor fiatal.
4. A Gyapjas Tintagomba számos fiziológiai hatásáról beszámoltak, például antioxidánsról, rákellenes, antiandrogén hatású, hepatoprotektív (májvédő hatás), acetilkolin-észteráz gátló, gyulladáscsökkentő, antidiabetikus (hatással van a vércukor szintre és a koleszterinre), elhízásgátló, antimikrobiális, vírusellenes, gombaellenes és antinematode aktivitásról.
5. Érdemes hangsúlyozni, hogy a gombákból származó fehérje, mint a Gyapjas Tintagomba, szintén nagyon emészthető, és általában 71–90% között van. Megállapították, hogy 2 g gomba fehérje megegyezik 1 g húsfehérjével. Ezért Kelet-Európában a gombákat néha „erdei húsnak” vagy „szegénységre szánt húsnak” nevezik.
Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7754439/
Gazdaságunkban az év vége a gyapjas tintagombáról szólt.
Ízletes, kiválóan alkalmas levesekbe, szószokba, tojásos gombának, a nagyobb példányik töltött gombának, egyszerűen párolva is. Sajnos gyors feldolgozást igényel, így friss értékesítése elég nehézkes.
Gomba őrleményként könnyebben beszerezhető. Így kihasználható egészség védő hatása ételekben és vizes kivonatként forrázva, vagy teaként.
Kapcsolódó írások:
Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) a fülöpjakabi biogomba farmon
Miért éri meg Gyapjas tintagombát fogyasztani?
Bio gyapjas tintagomba őrlemény
Jótékony élettani hatásai miatt érdemes a napi étrendbe beilleszteni. Nyersen ez nem megoldható, de íme néhány ötlet szárított gomba őrlemény használatára, ha fontos neked a természetes összetevő és a bio termesztést részesíted előnyben.
Fogyasztási ötletek:
- Forrázatot készítünk: fél mokkáskanálnyi gombaport kávés csészébe rakunk, majd a forralóban felforralt vízzel (kb. 0,5-1 dl) leforrázzuk, állni hagyjuk, amikor lehűl, elfogyasztjuk. Ízlés szerint ízesíthetjük fahéjjal.
- Készíthetünk belőle teafőzetet is. Hatását fokozhatjuk zöld tea és fahéj hozzáadásával.
Tea: 1 mokkáskanál gyapjas tintagombát és 1 teáskanál zöld teát fél liter vízzel leforrázunk, ízlés szerint fahéjjal ízesíthetjük. Ha kihűlt leszűrjünk, napi két adagban fogyasztjuk. Citromkarikával fogyasztva kellemes szomjoltó.
Fogyasztása étkezések után javasolt.
Cukorbetegségre szedett gyógyszer vagy inzulin használata esetén várjunk fél órát a gombapor elfogyasztásával.
Mennyit fogyasszunk a gyapjas tintagomba őrleményből?
- Kevésbé súlyos esetben naponta egyszer fogyasztjuk fél mokkáskanállal!
- Súlyosabb esetekben fő étkezések után, de naponta legalább kétszer fogyasztjuk és napi 2x 1 mokkáskanálnyi adagban!
Vevői kérdések:
- A forró folyadék nem teszi tönkre a gombában lévő hatóanyagokat?
A gombában lévő hatóanyagok nem érzékenyek a magas hőmérsékletre. Sőt a forró közeg segíti a szervezetünknek a hasznosítás folyamatát.
- Mennyit fogyasszak a gomba őrleményből? Csapott, vagy púpos kávés kanál az adag? Mivel természetes anyagról beszélünk, így nem lényeges a milligramm pontosságú adagolás.
Figyelmeztetés: gombára, gombaspórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt!
A különböző gyógygombák élelmiszerek, melyek önállóan nem alkalmasak betegségek gyógyítására, de adott problémák esetén kiegészíthetik az orvosi terápiát, és hozzásegíthetnek bennünket egy egészségesebb élethez!
A gomba por nem gyógyszer, használata nem helyettesíti az orvosi terápiát, csak kiegészítheti azt. Jelen élelmiszer fogyasztása nem helyettesíti az egészségtudatos táplálkozást és az egészséges életmódot, sem az orvosa által előírt gyógyszeres és egyéb kezelési módokat! Kérdéseivel forduljon orvosához!
Bio gyapjas tintagomba őrlemény
Vélemény, hozzászólás?