A gombák egészségesek, de mit lehet belőlük készíteni?
Minden piacon többször elhangzik a kérdés: Mit lehet ebből a gombából készíteni? Lehet ebből levest, pörköltet …… főzni.
Az emberek többsége a fehér csiperke gombát ismeri csak. Bánjunk a gombával bátran. Ugyanúgy mint a húsokból a gombáknál is lehet ugyanazt az ételt elkészíteni más, más gombából is. Van amelyik több, van amelyik kevesebb fűszerezést igényel.
Kell-e a gombákat pucolni? A bio gombát biztos nem. A boltban vásárolt konvencionális fehér csiperkét érdemes.
Kell-e a gombákat mosni? Ha tudjuk honnan származik a gomba és hogy termesztették, bízunk a termelőben, akkor elég csak ecsettel megtisztítani. Ha mossuk csak folyóvízben, hogy ne szívja meg magát.
A gombák a többi élelmiszerrel ellentétben rengeteg olyan ritka vegyületet tartalmaznak, amiket más élelmiszerekben nem vagy nagyon kis mennyiségben találunk meg.
Nézzük a klasszisosakat a teljesség igénye nélkül:
- Leves: A gombák többsége tökéletes levesbe, akár önállóan, akár csak ízesítésnek zöldség, vagy húsleveshez. Levesekhez imádom a laskagombát, csiperke gombát, déli tőkegombát, persze az erdei gombák is szóba jöhetnek. Aki hozzájut bátran dobjon a levesébe egy kis gyapjas tintagombát, vagy akár süngombát. A shiitake gomba elég intenzív ízű, levesben bánjunk vele óvatosan. Krémlevesnek az étkezési gombák közül a barna csiperke a legfinomabb, de vegyes gombából is isteni, mint laska, déli tőkegomba és csiperke gomba.
Gombaleves gazdagon ala fülöpjakabi biogomba módra recept - Pörkölt: Fehér és barna csiperke gomba egyaránt finom gombapörköltnek. Természetesen a barna csiperke ízesebb. Én a laskagombából is nagyon szeretem. A laskagombát lehet csíkokra szeletelni, tépkedni… A gombapörkölt is finom vegyes gombából, lásd a bográcsos vegyes gomba paprikás receptet.
Gombapörkölt (laskagombából) és bográcsos vegyes gomba paprikás recept - Rántott: nagyobb gombafejeket ki lehet rántani. Pl.: Csiperke gomba, laskagomba, süngomba (szeletelve, vagy ízekre szedve), shiitake gomba, őzláb gomba ….
- Tojásos: erre a célra bármelyik gomba fajta tökéletes.
- Gomba szószok: felszeletelt, vagy apró gombákból több fajta gombaszószt készíthetünk tésztához, rizshez, húsokhoz. Pl. mustáros, vadas, gesztenyés, tejszínes.
- Grillezett gomba: Hozzávalók: bármilyen friss gomba, olíva olaj, só, bio zöld fűszer keverék (Bio Berta Bógríz – só nélküli ételízesítő) ha lehet laposabb gombafejeket, vagy nagyobb szeletelhető gombát válasszunk. Pl.: Shiitake gomba, laskagomba, süngomba.
- Rendbe sütve: zöldségekhez hasonlóan a gombafejeket is süthetjük gáz, vagy villanysütőben. A megtisztított gombát egy tálba helyezzük, ízesítjük sóval borssal, ízlés szerint rozmaringgal, bazsalikommal, kakukkfűvel… Meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Jól összekeverjük, tűzálló edényben megsütjük. A gombafejekre tehetünk egy kis füstölt sajtot, vagy bacon szalonnát is. Húsokkal együtt is süthetjük, kiváló ízesítő és köret egyben, úgy bánjunk vele, mint a zöldségekkel.
- Párolva: párolni lehet bármilyen zsiradékon, de ha forró teflon serpenyőbe dobjuk a gombát, akkor a saját levében is megpárolódik. Elősütött hús szaftjában, vagy bacon szalonna után párolva még ízesebb lesz. Persze párolni is lehet zöldségekkel, vagy húsokkal együtt.
Vajon párolt gyapjas tintagomba, Zöldfűszeres laskagomba - Pástétom, gombakrém:
Shiiteke gomba pástétom (bármilyen gombából elkészíthető), - Töltött gombafejek: erre a célra a legfinomabb a portobello gomba.
- Gomba saláták: nyersen , vagy párolva (pl. svéd gomba saláta, majonézes saláta)
Friss shiitake gomba saláta - Egyéb finomságok: gombás rizs (bulgur, köles), gombás rizottó, gombás pizza, gomba fasírt, gombás tócsni, talpas gomba,
MIBEN SEGÍTHET A JÁRVÁNY IDEJÉN A BIO GOMBÁK FOGYASZTÁSA
DR. CSOMAI ZITA ÍRÁSAI A GYÓGYGOMBÁKRÓL
Nyers bio gombát Budapesten a Csörsz utcai Bio piacon tudsz vásárolni:
Vélemény, hozzászólás?