Vajon miért teszi fel valaki az egész életét arra, hogy gombát neveljen? Papp Noémi Fanny magazin (XVIII. évf. 34. szám) „Ez vagyok Én!” rovatából.

 

Részlet Papp Noémi Fanny magazin (XVIII. évf. 34. szám)

 „Ez vagyok Én!” rovatából.

 

Gyöngyösi Sándor

biogomba-termesztő

  • Eredetileg rádió- és tévéműszerésznek tanult, később távközléstechniká­val foglalkozott.
  • Nős, két fia született, Sándor (25) és Gergő (24).
  • Hobbija a fotózás, tagja a kiskunfélegyházi Wesel Hugó Fotókörnek.
  • Három éve táncolnak A feleségével, …..
  • Régen sokat túrázott, az utazás ma is fontos számára.

A gombák ura

 Fülöpjakab, Tanya 628.: ezt ütjük be a GPS-be, ahogy Gyöngyösi Sándorhoz igyekszünk.

A nagy fákkal, búzamezővel határolt területre mélyen be kell hatolni, hogy láthassuk a különleges teremtményeket. És az sem árt, ha a házigazda kalauzol minket, mert így na­gyobb az esély arra, hogy oda is bekukkanthassunk, ahova másnak nemigen lehet. Az egyik üvegházban furcsa, hű­vös levegő fogad minket: a ha­talmas gombafejekről fátyolsze­rűen, mint valami füstgomoly­gás kerül a levegőbe a sok spóra.

Elképesztő látvány! De vajon miért teszi fel valaki az egész életét arra, hogy gombát neveljen? – Már gyerekkoromban is szerettem a gombákat, a nagybátyámmal gyakran jártuk a környékbeli erdőket  – meséli. – Kucsmagombát szedtünk, amit aztán megettünk. Édesapámnak fóliái voltak, primőr zöldséget termelt. Miután leszereltem a seregtől, azzal az ötlettel jöttem haza, hogy gombánk is legyen. Egyáltalán nem volt rá nyitott, de amikor Pesten árultuk a retket, paprikát, egy vevő is ezt kereste. Ezután egy fóliát átengedett nekem. Amikor látta, hogy három hét múlva laskák tömegét töröm le a zsákról, a következő évben már az összes fólia alatt ez nőtt. Mindez a 90-es években volt, a termelés pedig úgy felpörgött, hogy hetente másfél tonnát szállítottunk, immár külföldre is. A tönkjét a gyógyszeripar vette át, a leveleket sorba rakva ládákba pakoltuk.

Mindenki őrültnek tartotta

Ám a jól menő vállalkozást elvitte a válság. Teljes csőd sújtotta a családot, ……

Innen kellett újra felállni, de Sándornak szerencséje volt, a felesége kitartott mellette.

Ahhoz, hogy megbecsüljem, amim van, a lentet is meg kellett ismerni

mondja. –

Már a laska termelésekor is jártam gombalaborba, kutatóintézetbe, ahol az oltás, nemesítés, szaporítás folyamatosan szóba került. A piac pedig gyógygombák termesztésére és biotermelésre ösztönzött. Először a lakásban kísérleteztem, még a franciaágyunk alatt is ötliteres üvegek sorakoztak. Mindenki őrültnek tartott, de a feleségem, Gyöngyi, akkor is támogatott. Aznap este, amikor másfél év után, mint egy kis kukac, kibújt az üvegből az első, pezsgőt bontottunk!

A ganoderma, magyarul pecsétviaszgomba a taplógombák közé tartozik. Nem lehet darabolni, nem lehet nyersen fogyasztani.

Eleinte kávédarálón próbáltam porrá őrölni. Négyet is tönkretettem, mire rájöttem, hogy nem a gép rossz, hanem

a gomba kemény. Olyan volt, mintha az asztallapot próbáltam volna megdarálni vele, még jó, hogy leégett a motor! Később malmokba jártam, ahol paprikát, búzát őröltek, hogy megtaláljam a nekem való technológiát. Végül sikerült!

 

Alma helyett shiitake

A ganoderma mellett, ami elsősorban az immunrendszert támogatja, megjelent a shiitake, egy Japánban és Kínában több ezer éve ismert, tumorgátló és a vérkeringési zavarokat enyhítő hatású gomba.

– Mi itthon almával tartjuk távol az orvost, míg Japánban nyers shiitake gombát csomagolnak a gyerekeknek – avat be Sándor. – Ez a gomba így is fogyasztható, kellemes, fűszeres íze van. És hogy miért csodálom a gombát? Azért, mert nem növény, de nem is állat.

Nehezen emészthető, mert cellulóz, kitin van benne, a vastagbélben mégis jótékony hatású. Nagyon sok benne az ásványi anyag, nem hizlal, de teltségérzetet ad. Alacsony szénhidráttartalmú, a diabétesszel küzdők számára is áldás.

Mint egy virágoskert

Sándor üvegházaiban a gombák olyan színesek és látványosak, mintha egzotikus virágokat látnánk magunk körül.

– A gomba biztosan a jövő tápláléka, hiszen könnyen termeszthető, akár a konyhai hulladékon is megél – magyarázza. – Én az egész életemet erre tettem fel. Amikor vasárnap nincs alkalmazott, akkor én dolgozom. A mezőgazdaságban nincs megállás, az a szerencsém, hogy a feleségemet hazacsaltam az önkormányzattól, és azóta a papírmunka, az arculattervezés is rendben van.

PAPP NOÉMI

Tudj meg többet te is a gyógygombákról:

Kérd Biogomba Tudástárunkat: Biogomba Tudástár

Biogombás termékeink: www.biogombabolt.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.