Biogomba kisokos: terítéken a Gyapjas tintagomba

Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus)

A gyapjas tintagomba hazánk egyik gyakori vadon termő faja, mely áprilistól novemberig füves réteken, utak mentén, sőt még parkokban és művelt területeken is előfordul.

Zamatos ízvilágának köszönheti, hogy számos kutató szakember és gombatermesztő kezdett termesztésével foglalkozni a hetvenes évek közepén. Termesztési módja a csiperkegombáéhoz igen hasonló. Különbség abban található, hogy a termőtestek kifejlődéséhez egy kevés fényre van szükség, valamint locsolásra érzékenyebb gombafaj.

Nevét onnan kapta, hogy mikor a termőtest elöregszik, lemezei megfeketednek és végül tintaszerűen elfolyósodnak. Figyelemre méltó kutatási eredmények születtek a tintagomba kedvező élettani hatásaival kapcsolatban. Frissen fogyasztva kiváló de fagyasztva, szárítva is jól eltárolható.

Fiatalon ehető gomba. Addig fogyasztható, amíg lemezei fehérek. Főzés során jellegzetes illata van, íze azonban kellemes, a fiatal példányok első osztályú csemegegombák. A népi gyógyászatból ismert viszont a gomba vércukorszint-csökkentő hatása.

Gyapjas tintagomba a Fülöpjakabi gombafarmon:

Kapcsolódó írások:

Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) a fülöpjakabi biogomba farmon

Miért éri meg Gyapjas tintagombát fogyasztani?

Bio gyapjas tintagomba őrlemény

Jótékony élettani hatásai miatt érdemes a napi étrendbe beilleszteni. Nyersen ez nem megoldható, de íme néhány ötlet szárított gomba őrlemény használatára, ha fontos neked a természetes összetevő és a bio termesztést részesíted előnyben.

Fogyasztási ötletek:

  • Forrázatot készítünk: fél mokkáskanálnyi gombaport kávés csészébe rakunk, majd a forralóban felforralt vízzel (kb. 0,5-1 dl) leforrázzuk, állni hagyjuk, amikor lehűl, elfogyasztjuk. Ízlés szerint ízesíthetjük fahéjjal.
  • Készíthetünk belőle teafőzetet is. Hatását fokozhatjuk zöld tea és fahéj hozzáadásával.
    Tea: 1 mokkáskanál gyapjas tintagombát és 1 teáskanál zöld teát fél liter vízzel leforrázunk, ízlés szerint fahéjjal ízesíthetjük. Ha kihűlt leszűrjünk, napi két adagban fogyasztjuk. Citromkarikával fogyasztva kellemes szomjoltó.

Fogyasztása étkezések után javasolt.

Cukorbetegségre szedett gyógyszer vagy inzulin használata esetén várjunk fél órát a gombapor elfogyasztásával.

Mennyit fogyasszunk a gyapjas tintagomba őrleményből?

  • Kevésbé súlyos esetben naponta egyszer fogyasztjuk fél mokkáskanállal!
  • Súlyosabb esetekben fő étkezések után, de naponta legalább kétszer fogyasztjuk és napi 2x 1 mokkáskanálnyi adagban!

Vevői kérdések:

  1. A forró folyadék nem teszi tönkre a gombában lévő hatóanyagokat?

A gombában lévő hatóanyagok nem érzékenyek a magas hőmérsékletre. Sőt a forró közeg segíti a szervezetünknek a hasznosítás folyamatát.

  1. Mennyit fogyasszak a gomba őrleményből? Csapott, vagy púpos kávés kanál az adag? Mivel természetes anyagról beszélünk, így nem lényeges a milligramm pontosságú adagolás.

 

Figyelmeztetés: gombára, gombaspórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt!

A különböző gyógygombák élelmiszerek, melyek önállóan nem alkalmasak betegségek gyógyítására, de adott problémák esetén kiegészíthetik az orvosi terápiát, és hozzásegíthetnek bennünket egy egészségesebb élethez!

A gomba por nem gyógyszer, használata nem helyettesíti az orvosi terápiát, csak kiegészítheti azt.  Jelen élelmiszer fogyasztása nem helyettesíti az egészségtudatos táplálkozást és az egészséges életmódot, sem az orvosa által előírt gyógyszeres és egyéb kezelési módokat! Kérdéseivel forduljon orvosához!

Bio gyapjas tintagomba őrlemény

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.