A gombák segíthetnek az elhízás megelőzésében

Tudtad?: A barna csiperke, shiitake gomba forró teflon serpenyőben zsiradék nélkül is párolható. Utólag ízesítve önmagában is kiváló, ízletes étel.

Egy pakisztáni kutatócsoport bevezető kutatásai arra mutatnak rá, hogy az olyan alacsony kalóriatartalmú ételek, mint pl. a gombák rendszeres fogyasztása segít az elhízás megelőzésében.

A gombák segíthetnek az elhízás megelőzésében. Ez egy igen jó és fontos hír, mert a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ felmérése szerint a 20 évesnél idősebb amerikai felnőttek egyharmada túlsúlyos és ez az arány hazánkban sem sokkal jobb. Az elhízás pedig a szív- és érrendszeri betegségek, a rák egyes fajtáinak, és a 2-es típusú cukorbetegségnek egyik legjelentősebb kockázati tényezője.

A Lawrence Cheskin által vezetett, a John Hopkins Központban végzett kísérletekben a résztvevők négy napos ciklusokban véletlenszerűen kaptak marhahússal vagy gombával készült ételeket.

A húsételek esetében az energia (kalória) bevitel szignifikánsan magasabb volt, mint a gombás ételek esetében. A húsételeket fogyasztók a négy nap alatt naponta átlagosan 420 kalóriával és 30 g zsírral fogyasztottak többet, mint a gombaételeket fogyasztók.

A kísérletben részt vevőknek kérdőíveken kellett osztályozniuk az ételeket ízletesség, jóllakottság az étkezést követően, illetve telítettség érzés a későbbiekben. A résztvevők által adott pontok az egyes ételcsoportok esetében nem különböztek jelentősen.

– A legérdekesebb az volt, hogy a kísérleti alanyok egyértelműen elfogadták a gombákat, mint húspótlót az ételeikben. Az alacsonyabb kalóriabevitel hatására sem ettek több ételt később, a nap folyamán – mondta el Cheskin.

Cheskin kutatócsoportjának előzetes megállapításai szerint a kapott adatok alapján elmondhatjuk, hogy ha az emberek 4 dkg portobello gombát fogyasztanának minden egyes hamburgerükben a 4 dkg marhahús helyett és semmi más nem változna az étkezésükben, akkor is több, mint 18.000 kalóriával és 3 kg (!) zsírral fogyasztanának kevesebbet évente.

Forrás: www.gombaforum.hu

Újabb írások:

https://www.medindia.net/news/positive-effect-of-mushrooms-on-body-weight-117748-1.htm

https://www.lifeextension.com/magazine/2016/7/reishi-mushrooms-prevent-obesity-in-mice

https://cosmosmagazine.com/biology/obesity-fighting-mushroom

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.