Gombaleves gazdagon ala Fülöpjakabi biogomba módra

 

 

Hozzávalók: Nálunk egyszerű. Sétálunk egyet a gazdaságban és összegyűjtünk annyi féle gombát amennyit csak tudunk. Én úgy szeretem a gombalevest, ha minél több fajta gomba van benne.

A piacon is érdemes legalább két, három gomba fajtát össze válogatni. A fűszer gombák közül, mint a vargánya, a shiitake gomba ízesítésként a szárított gomba is megfelelő (a szárított gombát be kell áztatni).

Alap zöldségként kevés sárgarépát és gyökeret, petrezselyem zöldet, egy fej vöröshagymát (tavasszal újhagymát) használunk.

Ha van egy kis vasárnapi húsleveslé maradvány az nagyon ízletessé teszi a levesünket.

Főzési szokásainktól függően kell még hozzá zabtejszín v./ tejszín v./ tejföl.

Fűszerek: só, bors (fehér v./ vörös)

Nekem nem hiányzik bele a tészta, de a tészta kedvelők nyugodtan tehetnek bele.

Elkészítése:

Előbb a zöldségeket megtisztítom, felaprítom és felteszem főni. A vöröshagymát egészben teszem a levesbe az íze kedvéért.

A bio minőségű gombákat nem kell mosni, pucolni (lehúzni róla semmit). Ha szennyeződést látok azt ecsettel letakarítom. Aki mindenáron mosni szeretné, akkor csak folyó vízben gyorsan tegye, ne áztassa. Tisztítás után felszeletelem a gomba fejeket ízlés szerint, majd a főzővízbe teszem.

Félfövés állapotában sózom, borsozom. Kb. félóra főzés után beleöntöm a zabtejszínt. Forrásig továbbfőzöm. A végén megszórom apróra vágott petrezselyemmel. Citromkarikákkal tálalom.

Jó étvágyat! 🙂

A gombaleves témakörét persze még nem merítettük ki. Kövesse blogunkat az újabb receptekért!

Szárított gombás termékek: http://www.drganolife.hu/termekek/biogomba_szaritmanyok

Tudta:

A shiitake és az immunrendszer: Azon kevés gombafaj egyike, amely tartalmaz valamilyen poliszacharidot, jelesül béta-glükánt, melyet jó 40 éve kutatnak már, és többek közt beigazolódott az immunrendszerre gyakorolt hatása. Serkenti ugyanis a rendszer fő fegyverének számító fehérvérsejtek termelését, és azoknak kedvező reagálását a kórokozókra, vagy a sérült sejtekre. Ebből az anyagból már egy kis adag is jelentősen erősíti az immunrendszert.

A shiitake és a koleszterin: A shiitakéban ugyancsak megtalálható eritademint csak nemrég fedezték fel, s kiderült, hogy ez a vegyület csökkenti a rossz, viszont növeli a jó koleszterint a szervezetben, feltehetően a máj működés befolyásolásával.

1 g szárított shiitake 10 g nyers gombával egyenlő. Szárított, őrölt formában könnyedén a mindennapok részévé teheti a gyógygombákat!

Forrás: Dale Pinnock, Gyógyító konyha, A szakácsdoktor receptjei

Többen kérdezték, hogy hol lehet friss shiitake gombához jutni. Budapesten minden szombaton ott vagyunk a Csörsz utcai Bio piacon, a MOM Művelődési Ház udvarában, 6-13 óráig. A korán kelőknek még biztos jut :-). Egyébként keressék bátran nagyobb áruházakban, zöldségeseknél, vagy iktassák be étkezésükbe szárított formában! Jó étvágyat!

Gyógygomba hírek: https://gombakiraly.hu/gyogygomba-hirek/

Kapcsolódó blog bejegyzések:

Segít az időskori elbutulás ellen a gombaevés (hvg.hu, Élet+stílus)

A gombák nemcsak finomak, hanem gyógyíthatnak is

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.