Grillezett gomba

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók: bármilyen friss gomba, olíva olaj, só, bio zöld fűszer keverék (Bio Berta Bógríz – só nélküli ételízesítő)

Laposabb gombafejeket, vagy nagyobb szeletelhető gombát válasszunk. Pl.: Shiitake gomba, laskagomba, süngomba

Elkészítése:

A gombákat ecsettel bekenjük egy kis olíva olajjal, minden oldalát sózzuk, megszórjuk bio zöld fűszer keverékkel.
Rövid ideig állni hagyjuk, majd felforrósított serpenyőben, vagy grill rácson mind két oldalát megsütjük. Ha serpenyőben sütjük akkor is elegendő a bekenéshez használt olíva olaj. Serpenyőben fakanállal időnként megnyomkodjuk. Reszelt sajttal, vagy sajt szelettel még ízletesebb!
Süngombát grillezéshez ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A süngomba sütéséhez kevés vajat használjunk.

Nézd meg a grillezett shiitake gomba sajtal a la Gyöngyösi család videónkat: Videó itt

Borbás Marcsival így készült a grillezett shiitake gomba: Videó itt

Tudta:

A shiitake és az immunrendszer: Azon kevés gombafaj egyike, amely tartalmaz valamilyen poliszacharidot, jelesül béta-glükánt, melyet jó 40 éve kutatnak már, és többek közt beigazolódott az immunrendszerre gyakorolt hatása. Serkenti ugyanis a rendszer fő fegyverének számító fehérvérsejtek termelését, és azoknak kedvező reagálását a kórokozókra, vagy a sérült sejtekre. Ebből az anyagból már egy kis adag is jelentősen erősíti az immunrendszert.

A shiitake és a koleszterin: A shiitakéban ugyancsak megtalálható eritademint csak nemrég fedezték fel, s kiderült, hogy ez a vegyület csökkenti a rossz, viszont növeli a jó koleszterint a szervezetben, feltehetően a máj működés befolyásolásával.

1 g szárított shiitake 10 g nyers gombával egyenlő. Szárított, őrölt formában könnyedén a mindennapok részévé teheti a gyógygombákat!

Forrás: Dale Pinnock, Gyógyító konyha, A szakácsdoktor receptjei

Többen kérdezték, hogy hol lehet friss shiitake gombához jutni. Budapesten minden szombaton ott vagyunk a Csörsz utcai Bio piacon, a MOM Művelődési Ház udvarában, 6-13 óráig. A korán kelőknek még biztos jut :-). Egyébként keressék bátran nagyobb áruházakban, zöldségeseknél, vagy iktassák be étkezésükbe szárított formában! Jó étvágyat!

 

Gomba szárítmányok és őrleményekwww.drganolife.hu

Gyógygomba hírek: https://gombakiraly.hu/gyogygomba-hirek/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.