Gomba tócsni

 

Gomba egy kicsit másképp. Gondoltál már arra, hogy lereszelve, apróra vágva mennyi mindent lehet gombából készíteni. Gomba tócsni, fasírt, pástétom, használhatod darált hús helyet makarónihoz ……….

 

A pástétom receptjét megtalálod (laskagombából és barna csiperkéből is finom, egy kicsi fokhagymával és bazsalikommal): ITT

Most nézzük a gomba tócsni receptjét! Készítheted köretként, vagy önálló ételként is. Én sült halhoz tálaltam Erdélyben tanult fokhagymás, paprikás öntettel.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 200 g laskagomba
  • 200 g barna csiperke
  • 120 g liszt (helyettesíthetjük zabpehellyel is)
  • 4 db tojás
  • 1 kisebb fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 csomag petrezselyemzöld
  • 2 kk kurkuma
  • 1 kk római kömény
  • sütéshez olaj, vagy kókuszzsír

Előkészítés

  1. A gombákat leöblítjük. A gombákat elég folyóvízben mosni, ne áztassuk. A laskagombára különösen vigyázzunk, mert megszívja magát vízzel. A bio barna csiperke gombát nem kell pucolni. A csiperkét lereszeljük, a laskát pedig apróra vágjuk.
  2. A lilahagymát és fokhagymát felaprítjuk. A petrezselymet feldaraboljuk. Vágás előtt tegyünk félre pár levelet a díszítéshez.

Elkészítés

Egy keverőtálban a tojásokat a liszttel alaposan elkeverjük. Majd hozzáadjuk az előkészített gombákat, hagymákat, petrezselymet, fűszereket. Jól összekeverjük. Evőkanál segítségével meleg, de nem túl forró olajba tesszük. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Süthetjük kókuszzsírban is. Sütheted előre felforrósított sütőben is, így kevesebb zsiradék kell, de ne felejtsd el egyszer megforgatni.

A kisült tócsnikról a felesleges zsiradékot papírral leitatjuk. Tányérra helyezzük. Meglocsolhatjuk tetszőlegesen ízesített joghurttal is és petrezselyem leveleket szórunk a tetejére.

Az Erdélyi muzsdéjhoz mi még ledarált pritamín, vagy kápia paprikát kevertünk:

A MUZSDÉJ alapváltozatának elkészítése:

A 3 fej fokhagymát apróra vágjuk vagy átpréseljük, hozzáadjuk a kiskanál sót, majd az olajat először cseppenként, majd vékony sugárban adagolva hozzákeverjük, ahogy a majonéz esetében. Miután az olaj elfogyott, egy kevés ecettel ízesítjük, ha igen erős, egy kevés ásványvizet lehet hozzákeverni.
Keverem-kavarom, és olyan szép habos fehér lesz lassan. Az alap recept joghurtal, vagy kevés tejföllel is finom.

Jó étvágyat!

Főzős videók:

Biogomba Konyha Gyöngyösi Sándor

Még több recept:

Gombás receptek

Kérd Biogomba Tudástárunkat: Biogomba Tudástár

Biogombás termékeink: www.biogombabolt.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.