Fülöpjakabi Biogomba Farm Kristóf Imre az Agrárágazat.hu riporterének szemével

Öltek érte: a gyógygombák királynője (Videóval)

Életelixírnek, a hosszú élet titkának tartották már 5000 évvel ezelőtt Kínában a pecsétviaszgombát különböző élénkítő és gyógyhatása miatt. Gyöngyösi Sándor, biogomba-termesztőt Fülöpjakabon kerestük fel és a gyógygombák jótékony hatásairól kérdeztük.

 

Gyöngyösi Sándor, biogomba-termesztő

 

Császárok csodaszere

Régen, emberéletetek múlottak ezen a gombán, ugyanis aki szedés után nem szolgáltatta be a császárnak, azt lefejezték. Életelixírnek, az élet meghosszabbítójának, a fiatalság szerének tartották a Ganoderma lucidumot (magyar nevén pecsétviaszgombát) Kínában már öt évezreddel ezelőtt. A feljegyzések szerint, amikor ezt a császárok elfogyasztották, akkor azt érezték, hogy jobb lett a fizikai vitalitásuk (mai szóhasználattal: megnőtt a véroxigénszintjük), bizonyos betegségeknek, fájdalmaknak a tünetei csökkentek, a fogyasztó szervezetét méregtelenítette őket. Nem csoda, hogy azt gondolták, megtalálták a fiatalság csodaszerét – idézi fel a pecsétviaszgomba történetét Gyöngyösi Sándor. A gyógygombák termesztésével évtizedek óta foglalkozó vállalkozó, családi gazdaságában ezt a fajtát termesztik bio-minősítéssel a legnagyobb felületen, Fülöpjakabon. – Ma már nem kell meghalnia annak, aki ezt a gombát a császárokon kívül fogyasztja – vezet át a mai kor világába Sándor, aki egyben a gazdaságában is körbekalauzol.

 

Mint a virágok…

– Ebben a helyiségben növesztjük a Ganoderma luccidumot. Mint a virágok jönnek ki a termő-táptalajból. Itt többféle stádiumban láthatjuk őket: vannak üvegek, ahol még nem bújtak ki a termőtestek, és van, ahol a kicsi termőtest elindult már a fény felé, és formálja ezt a szép kalapot. Az üvegsor másik oldalán pedig már megérett a gomba, egyszínű barnává vált. Igazából nem veszti el a világos krémszínét most sem, csak egy lepedék, egy spóraerdő rakódik le a kalapjára. Ezt a spórát mindenhol láthatjuk a termesztőhelyiségben, igazából ez is a gombának a gyógyhatásához tartozik, ezért mi csak akkor szüreteljük le, amikor már ehhez megfelelő a spóra érettsége.

 

 

Csak szárítva, porítva

Megkóstolhatjuk? – kérdezem kíváncsian Sándort, miközben a gomba szedését mutatja nekem. Határozott mozdulattal töri le az 5 literes dunsztosüvegek száján lévő fém tetők lyukain kinőtt tenyérnyi gombákat, amik a ládákba kerülnek. – Ez egy csodálatos fajta, de mint taplógomba fogyaszthatatlan. Olyan kemény, hogy nem tudjuk megenni – adja a kezembe a leszedett terményt Sándor, és fel sem kell hívja a figyelmemet, hogy az milyen súlyos még ilyenkor. Majd átmegyünk a szárítóhelyiségbe, ahol az apróra szeletelt gombát alacsony hőmérsékleten (45-50 C-fokon) 24 órán át szárítják. Pille könnyűvé válik ez alatt, mert a legnagyobb része a gombáknak is víz. Ezt követően porítják, majd a felhasználástól függően önmagában, vagy teába, kávába, csokoládéba, kozmetikumokba keverve csomagolják.

 

Bio, bio, bio

Ahhoz, hogy megkaphassák a bio-minősítést, a teljes gazdaságnak át kellett térnie a vegyszermentes technológiára a táptalaj előállításától a gomba termesztésén át a kész termék kiszereléséig. ­– Nagyon fontos kiemelni, hogy a gombák a természetben mindent összeszednek, amivel találkoznak. A vékony micéliumfonalak, amit itt láthatunk, ezekben az üvegekben, nagyon szerteágazóan, több kilométer távolságra is el tudnak jutni, és tudjuk, hogy a természetben nagyon sok szennyezőanyaggal lehet találkozni. A különböző szermaradványokat, az esőből érkező szennyeződéseket a gomba összegyűjti magába, és a kalapjában raktározza. A vevő viszont azért veszi meg a gombát tőlünk, mert szeretne egészségesebben élni, méregteleníteni akarja magát, ehhez mi a lehető legtisztább forrásból, ellenőrzött körülmények között előállított gombát termelünk bio-minősítéssel, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. rendszeres ellenőrzése mellett.

 

 

Gyógyít, méregtelenít?

– Nagyon sok hivatalos klinikai kutatás jelent meg, amelyek alátámasztják, hogy ez a gomba sokrétűen használható, jótékony hatást tud kifejteni a szervezetre. Azért nagyon közkedvelt még ez a fajta, mert csodálatos hatást fejt ki az immunrendszerre. Se fölé, se alá nem szabályoz, a szakirodalom adaptogénnek is hívja. Sok gyógynövénynél, terméknél az a gond, hogy az immunrendszert túlerősítjük velük. Most épp a koronavírusra is jellemző volt, hogy ha túl van szabályozva az immunrendszerünk – és ez sem jó. Ami még nagyon fontos tulajdonsága, s erre az 50-es években jöttek rá, hogy a véroxigénszintet megemeli. Ettől kezdve a sportolók legális doppingszernek használták. Természetesen mindig ki kell emelnünk, hogy a gyógyszereket nem helyettesítik, mi igazából a mellékhatások csökkentésére, vagy megelőzésre szoktuk ajánlani ezt a készítményt, ezt a fajta gombát.

 

„Beleborzong az ember”

– Gombákkal 1991-ben, gyógygombákkal 2006-ban kezdtem el foglalkozni. Ami ennek a szépsége, hogy azóta ezt a gombafajtát naponta látom, de két egyformát még soha életemben nem találtam. Annyira változatos, és pazar szépséggel tud megjelenni, hogy minden nap ámulatba ejt. Csodálatos érzés, amikor egy ilyen gombaerdőben elsétálok, és szinte beleborzong az ember, olyan jótékony hatással vannak rá. Hogy ez a gazdaság létezik, van, és annak idején ki tudtunk menekülni a gazdasági válságból, azt a ganoderma gombának, vagy szép magyar nevén a pecsétviaszgombának köszönhetem. 

Forrás: Agrárágazat.hu

bio biogomba ganodermagomba gomba gombatermesztés gyógygomba pecsétviaszgomba

Tudj meg többet a gyógygombákról!

Egy összefoglaló tanulmányt állítottunk össze az általunk termesztett gyógygombákról.

Kérd pdf. formátumú tudástárunkat (Kérlek kattins a szövegre!)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.