Biogomba kisokos: Minden amit a LASKAGOMBÁRÓL tudni lehet

Sokan kérdezik tanácstalanul, hogy mit lehet a laskagombából készíteni. Szinte mindent ami más gombából elkészíthető. Levesnek, tojásos gombának, rántani, grillezni. Felhasználható mártásokhoz, szószokhoz. Fasírtnak, pástétomnak is tökéletes. A fiam szavaival élve gombapörkölt csak laskagombából készülhet.

Gombapaprikás:

  • 50 dkg gomba (laskagomba)
  • 2 evőkanál olaj vagy kókuszsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • fekete bors
  • fűszerkömény
  • kb. 1 dl lecsó (nyáron 1 paradicsom és 1 zöldpaprika)

Az összevágott hagymát az olajban (vagy kókuszzsírban) üvegesre pirítjuk, a pirospaprikával meghintjük, beletesszük a lecsót (vagy a friss paradicsomot, paprikát), és egy kevés vízzel félóráig főzzük, hogy szép sima mártást kapjunk (aki akarja össze is turmixolhatja fél óra után). Ekkor rakjuk bele a megtisztított, cikkekre vágott gombát. Kezdetben többször megkavarjuk, míg a gomba össze esik. Ne tegyünk hozzá sok vizet, mert a laskagomba is ereszt levet.  Majd sózzuk, fűszerezzük és puhára pároljuk.

Felhasználási segédlet


Szeletelés

A laskagombát rostszerkezete miatt célszerű a lemezekre merőlegesen szeletelni. A tönkhöz közeledve vékonyabb szeleteket vágjunk.

Tönk

A laskagombából a szár és a tönk is kitűnően felhasználható. Apróra vágva levesekbe, pörköltekbe, húsokkal együtt, esetleg kuktában főzve készíthetjük el. Ledarálva készíthetünk belőle fasírozottat, szószokat, ízesítő alapokat. Vannak vevőink, akik megkedvelték a tönk felhasználását, daráláshoz kifejezetten a gomba ezen részét ajánljuk.

A laskagombához illő fűszerek

  • Feketebors
  • fehérbors
  • majoránna
  • bazsalikom
  • oregánó
  • petrezselyemlevél
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • kakukkfű

Mi az amit nem kell csinálni a laskagombával?

Azok kedvéért, akik megkérdeznék: nem kell a laskagombát lehámozni, a bőrét lehúzni, nem kell leforrázni.

Az eltarthatóságról


Hűtés

A laskagomba kitünően tárolható. Célszerű a frissen szedett gombát mielőbb hűtőbe tenni. Ekkor 1-6°C-on 6-10 napig is minőségromlás nélkül tárolható. Minél hamarabb kerül hűtőbe – és minél alacsonyabb hőmérsékleten tartjuk, annál tovább marad meg a minősége.

Fagyasztás

A laskagomba tárolható fagyasztva is. Véleményünk szerint mivel házi körülmények között nem tudunk gyorsfagyasztani, ezért a nyersen történő lefagyasztást nem ajánljuk. Célszerű előkészítve (megpárolva vagy blansírozva), esetleg készételként lefagyasztani.

Aki szereti a rántott laskagombát, annak ajánljuk, hogy bepanírozás után műanyag tálcákon egyesével rakva fagyassza le a gombakalapokat. A megfagyás után zacskókba lehet rakni, így nem fagy össze. Felhasználáskor felengedés nélkül a fagyott gombát a forró olajba rakjuk. A gombafasírt pogácsákat is a fent leírt módon ajánljuk lefagyasztani. Így egyszerre nagyobb adagot elkészíthetünk, s több alkalommal igény szerint fogyaszthatunk belőle.

Konzerválás

A laskagombát többféle eljárással is konzerválhatjuk. Lassan minden háztartásban megtalálható egy befőző automata, amivel tartósítószer nélkül konzerválhatunk otthoni keretek között is.

Laskagomba enyhén ecetes alaplében savanyúságként is fogyasztható. Régi recept a svédgomba saláta, amely laskagombából is finom és befőttes üvegben konzerválható.

Szárítás

A  gombakalapokat egészben, vagy szeletelve, több részre tépve  szárítva is tartósíthatjuk. A laskagombából szárítás után gombapor is készíthető. Ha például koleszterinszint szabályozásra, kúraszerűen kívánjuk használni a gombát, javasolt napi adagja 3-9 gramm gombapor (ez egyenértékű 30-90 gramm friss gombával), amit meleg vízben, teában fogyaszthatunk el, de levesekhez vagy sok más ételhez adagolva is alkalmazható, sőt panírlisztként is használható.

Várunk szombatonként Budapesten a Csörsz utcai Bio Piacon!

Látogass el webáruházunkba, válogass a szárított és őrölt gombák, valamint egyéb gyógygombás termékeink között! www.drganolife.hu

Kapcsolódó írások:

A laskagomba beltartalma és gyógyhatásai

A gombák gyulladáscsökkentő hatása

9 OK, HOGY TÖBB GOMBÁT FOGYASSZUNK

Az élet kalapos angyalai

Miért együnk gombát télen is?

Receptek, amik laskagombából is elkészíthetők:

Grillezett gomba

Mustáros gomba mártás

Tejszínes gombamártás

Talpas gomba, kiadós reggeli finomság!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.