Gombás rizottó, póréhagymával és szárított barna csiperkével

Tudtad? A gomba :

  • gluténmentes
  • laktózmentes
  • élelmi rostban gazdag
  • természetes D-vitamin forrás
  • szénhidrát tartalma alacsony

 

A barna csiperke víztartalma kb 94 %. Egy 20 g-os szárított barna csiperke csomag kb. 33-35 dkg friss gombának felel meg. A szárított gombát kb. félórára be kell áztatni használat előtt.

A rizottó elkészítéséhez nem kell egy egész csomag. Én dobtam egy marékkal a vasárnapi húslevesbe is. Az áztató víz is egy értékes ízes lé, amit nyugodtan felhasználhatunk olyan ételben, ahol nem zavaró a barna szín. A rizottó főző levéhez nem mertem hozzá önteni, de mivel a vasárnapi húslevest tejszínesre (bio rizstejszínnel) álmodtam meg így a húslevesbe öntöttem.

 

Hozzávalók

  • 2 ek kókusz olaj
  • nagy marék póréhagyma (nem írok darabot, mert nagyon különböző méretű a póréhagyma)
  • szárított barna csiperke kb. 15 g. (Én a Biogomba Bio Barna Csiperkéjét használtam)
  • 1 tk só
  • bors
  • 1 csésze rizs (Ha lehet kerek szemű. Nekem pont nem ilyen volt itthon.)
  • 4 dl húslevesalaplé, vagy zöldségalaplé

Elkészítés

    1. Egy kis tálba öntjük a szárított gombát, felöntjük langyos vízzel és kb. fél órát áztatjuk.
    2. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a megtisztított, felszeletelt pórét. Lefedve kb. 10 percig pároljuk, míg a zöldség megpuhul.
    3. Hozzáadjuk az előre beáztatott gombát, és 5 percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a rizst. Felöntjük az alaplé felével, és kis lángon kevergetve főzzük 15 percig. Felöntjük a maradék alaplével, lefedjük, és további 15 percig pároljuk. Mivel nekem nem kifejezetten rizottóhoz való rizsem volt itthon, így a kívánt puha krémes állag eléréséhez több alaplére volt szükségem mint az előírt.

Én gluténmentes paprikás lisztbe forgatott sült hallal tálaltam. Jó étvágyat!

 

Kapcsolódó írások:

Szárított Barna Csiperkével bővült a Biogomba termékcsalád

9 OK, HOGY TÖBB GOMBÁT FOGYASSZUK

Az élet kalapos angyalai

Miért együnk gombát télen is?

MEGNÉZEM

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.