Szárított Barna Csiperkével bővült a Biogomba termékcsalád

Ízletes étkezési gomba.
A Barna csiperkének zamatos, erdei gombára emlékeztető íze, illata van.
Kiváló önálló ételek készítésére és fűszerezésre egyaránt.

Összetevők: Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó szárított barna csiperke
Kiszerelés: 20 g

Felhasználási javaslat:

Száraz gombát áztassa 30 percig langyos vízben. A Barna csiperke víztartalma igen magas, megközelítőleg 93,5%.  A 20 g szárítmány kb. 300 g nyers gombának felel meg.

A beáztatott gomba felhasználható levesekhez, szószokhoz, húsok mellé, valamint párolva, sütve.

Apró szeletekre vágva és megsütve kiváló szószokat készíthetünk belőle. Tökéletes párosítás lehet különböző húsokkal tálalva, mint például halakkal és csirkével.


MEGNÉZEM

Mitől más a barna csiperke?

Többféle csiperke létezik. A közönséges csiperke, az erdei csiperke (amely szintén barnás színű) és a réti csiperke. A boltokban vásárolható termesztett csiperke a Agaricus bisporus. Az Agaricus bisporus var. albidus a fehér, a Agaricus bisporus var. avellanus a barna változat. Nevükből is látszik, hogy nagyon közeli rokonok.

Jó néhány tulajdonságában különbözik a barna csiperke a fehértől:

  • a barna szín szembetűnő, mely a főzés után még sötétebb lesz
  • húsa szilárdabb állagú
  • íze zamatosabb (talán ezért fogták rá a vargányai rokonságot)

 

E harmadik tulajdonsága miatt használom már évek óta. Sokkal ízesebb lesz tőle az étel. Könnyű bánni vele, nem kell pucolni, elég a folyó víz alatt lemosni a szennyeződéseket. Áztatni nem szabad, mert megszívja magát vízzel.

Van még egy nagyon fontos bio szempont, ami a barna mellett szól: sok helyen a fehér csiperkét vegyszerrel permetezik le szedés után, hogy ne barnuljon meg.


MEGNÉZEM

Kapcsolódó írások:

9 OK, HOGY TÖBB GOMBÁT FOGYASSZUK

Az élet kalapos angyalai

Miért együnk gombát télen is?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.