Mitől más a barna csiperke?

Többféle csiperke létezik. A közönséges csiperke, az erdei csiperke (amely szintén barnás színű) és a réti csiperke. A boltokban vásárolható termesztett csiperke a Agaricus bisporus. Az Agaricus bisporus var. albidus a fehér, a Agaricus bisporus var. avellanus a barna változat. Nevükből is látszik, hogy nagyon közeli rokonok.

Jó néhány tulajdonságában különbözik a barna csiperke a fehértől:

  • a barna szín szembetűnő, mely a főzés után még sötétebb lesz
  • húsa szilárdabb állagú
  • íze zamatosabb (talán ezért fogták rá a vargányai rokonságot)

E harmadik tulajdonsága miatt használom már évek óta. Sokkal ízesebb lesz tőle az étel. Könnyű bánni vele, nem kell pucolni, elég a folyó víz alatt lemosni a szennyeződéseket. Áztatni nem szabad, mert megszívja magát vízzel.

Van még egy nagyon fontos bio szempont, ami a barna mellett szól: sok helyen a fehér csiperkét vegyszerrel permetezik le szedés után, hogy ne barnuljon meg.

Gazdaságunkban most csodaszép a barna csiperke. Szombaton Budapesten a Csörsz utcai Biopiacra már visszük. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.