10 gyógynövény és fűszer májunk egészségéért

A gyógygombák e gyógynövényekkel párosítva még hatékonyabban fejtik ki hatásukat!

  1. Aloe vera: A friss Aloe vera-levelek zselészerű anyaga összekapcsolódik a bélcsatorna toxikus törmelékével, és kiürüléskor a vastagbélen keresztül kivezeti azokat. Csökkenti a bélrendszerben lévő mérgeket és toxinokat, így azok el sem jutnak a májig. Elősegíti, hogy a májkapuérrendszeren keresztül tisztább vér érkezzen a májba, amely az aloétól hozott kémiai vegyületekkel megbénít bizonyos baktériumokat és vírusokat. Az Aloe csökkenti és kihajtja a bélrendszerből a kevés sósav és epetermelés hatására megrothadó ételekből felszabaduló ammóniát, amely máskülönben a májba kerülne.
  2. A fokhagyma: Mivel a máj folyamatos háborút vív a kórokozókkal, fűszernövényekre és ételekre van szüksége ahhoz, hogy megvívja a csatáit. A fokhagymában lévő fitokémiai vegyületek, szó szerint kiütik a májban lévő kórokozókat, meghátrálásra késztetik őket, és néhányukat még el is pusztítják.
  3. Borsmenta: Erősíti a gyomor sósavminőségét, valamint megnyugtatja a bélrendszer idegit és görcseit. Mindez csökkenti a bélrendszer toxinmennyiségét, így a máj könnyebben felszívhatja a tápanyagokat. A borsmenta a máj görcseit is enyhíti, mérsékli a toxinok okozta májhőt, megtisztítja a májat, és segít neki újraépíteni glükóz- és glikogénraktárait.
  4. Citromfű: Megöli a májban tanyázó vírusokat, baktériumokat és más patogén mikroorganizmusokat. Jobbá teszi a bélrendszer környezetét, aminek hatására a belekből tisztább tápanyagok érkeznek a májba. A citromfű megnyugtatja a máj idegeit, ennek hatására a görcsös, feszült és haragos szerv ellazul. A bélfalak idegeit is megnyugtatja, ez pedig mérsékli a máj toxikus hőjét. Erősíti a mellékveséket, amivel szintén elősegíti a máj méregtelenítését.
  5. Csalánlevél: Erősíti a gyomorban a sósavat, amelytől enyhülnek a máj terhei. Az epetermelést is javítja a májban, megnyugtatja a terhelt, gyulladt epehólyagot, megakadályozza az epekövek kialakulását, és erősíti a májban lévő epeutakat. A csalánlevél az összes sejtfunkciót javítja, mérsékli a toxinok okozta májhőt, és gyengéden elvezeti a régi, örökölt toxinokat és újonnan szerzett bajkeverőket is. Kiegyensúlyozza a mellékvesék működését, és javítja a máj alkalmazkodóképességét.
  6. Gyömbér: Segít megnyugtatni a máj görcsös összerándulásait, és szabályozza a májhőt – fel is tudja melegíteni, amellyel kilöki a stagnáló állapotából, de nagyon forró májat le is képes hűteni. Attól függően, hogy mire van szükség, kiegyensúlyozza a hőmérésékletét. Hatékony a lassú máj, a stagnáló máj és piszkos vér szindróma esetén. Javítja az epetermelést és az epefolyadék-erősséget, és elősegíti a gyomor sósavtermelését. Több tucatnyi fitokémiai vegyülettel táplálja a májat, amelyeket az felhasznál kémiai funkciói során.
    A gyömbér néhány fitokémiai vegyülete kihajtja az ammóniát, valamint a rothadó ételeket, törmeléket és toxinokat a vékony- és a vastagbélből, így a bélrendszerből tisztább formában érkezhetnek a tápanyagok a májba. A gyömbér a májban lévő zsírsejteket is feloldja, így az elszabaduló szírsejtek az epén és az emésztőrendszeren keresztül, néha az apahólyagon keresztül kiürülnek.
  7. Hibiszkusz: A hibiszkusz vörös színét adó egyedülálló antocián vegyület elősegíti a máj megújulását, letakarítja a nyákot a sejtmembrán falairól, ezzel életre kelti a májat, és javítja teljesítőképességét. Ez a gyógynövény az epehólyagot is megfiatalítja – szintén a falai letisztításával -, és erősíti a máj személyes immunrendszerét.
  8. Kurkumin: A kurkumin a májunkat is védelmezi. Bizonyítottan csökkenti a gyulladását, s fékezi a májsejtek: a hepatociták alkohol vagy egyes szennyező anyagok miatti károsodását.
  9. Máriatövis: Segít kitoloncolni a régi vörösvérsejteket a májból, valamint hatástalanítja a májerekben szabadon lebegő toxint, piszkot és törmeléket. Fokozza az epetermelést és megtisztítja a májban futó epevezetékeket. Megfiatalítja és felrázza a stagnáló májat.
  10. Gyermekláncfűgyökér: Kivezeti a raktáregységekbe még nem elszortírozott erős toxinokat, amelyek elősegítik a máj szűrőkapacitásának helyreállítását. Megtisztítja a májat, így az kilökheti ezeket a szabadon lebegő bajkeverőket. Lényegében fellélegezhet, és jobban összpontosíthat szűrési feladataira. Támogatja a máj alkalmazkodóképességét is. A gyermeklányfű gyökerének fogyasztásával helyreáll a máj tápanyag-átalakító képessége, és erősödik az epefolyadék is.

Kapcsolódó írás:

Tíz étel amivel sokat tehetünk májunk egészségéért!

Forrás:

Anthony William: Gyógyító Médium Egészséges májműködés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.