10 immunrendszer támogató tápláléki összetevő

Az immunrendszer erősítése: Ez meglehetősen vitatott téma, de egyes élelmiszerek hatását már kísérletileg igazolták.

Immunmoduláns tápláléki összetevők:

Proteinek; Polifenolok, glükózinolátok; Prebiotikumok; Vitaminok; Elemek (vas, cink, szelén …); Probiotikumok; Béta-glükán (élesztő, gomba); PUFA-k (esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak)

Táplálkozásunk kihat fizikai közérzetünkre, immunrendszerünkre, agyi/mentális egészségünkre, anyagcsere folyamatokra…

Nézzünk immunrendszerünk szempontjából 10 fontos tápláléki összetevőt:

1. Borsócsíra: A citromfélékhez hasonlóan gazdag C-vitaminban. Tápértéke is magas, mivel nyersen és frissen fogyasztjuk. Télen is biztosítja vitaminszükségletünket, mintha csak egy falás napfényt vennénk magunkhoz. *

2. Gyömbér: Felső léutak szövetei nátha esetén és influenza esetén begyulladnak, s ez ellen lép fel az immunrendszerünk. A gyulladás csökkentésével sokat tehetünk normálisabb közérzetünkért. Nekem, ha elkapom a rengeteg influenzát, egyik kedvenc ellenszerem a jó öreg gyömbér, amely erősen gyulladáscsökkentő illóolajat tartalmaz. *

3. Fokhagyma: Ez a növény köztudomásúlag véd a vírusok ellen. A fokhagymát már évezredek óta használják természetes gyógyszerként. Számtalan kutatás tanúsította már gyulladáscsökkentő, vírus- és gombaölő, immunrendszer erősítő hatását.*

4. Gyökér: A gyökérzöldségek a bennük található oligaszacharidokna miatt édesek. Ezek a begyületek segítik a bél bakteriális egyensúlyának fenntartását. A bélben található baktériumok szabályozzák az emésztést, a tápanyag-feldolgozástól kezdve az ételek megemésztésén át az immunológiai funkciókig. **

5. A shiitake gomba Azon kevés gombafaj egyike, amely tartalmaz valamilyen poliszaharidot, jelesül béta-glükánt, melyet jó 40 éve kutatnak már, és többek közt beigazolódott az immunrendszerre gyakorolt hatása. Serkenti ugyanis a rendszer fő fegyverének számító fehérvérsejtek termelését, és azoknak kedvező reagálását a kórokozókra vagy a sérült sejtekre. Ebből az anyagból már egy kis napi adag is jelentősen erősíti az immunrendszert.*

6. A napraforgómag sokkal többet ér annál, minthogy a müzliszacskó alján zötyögjön. A benne található fitoterol elnevezésű vegyületek nagyon hasonlóak azokhoz, amik a jól ismert koleszterincsökkentő italokban vannak. A fitoszterol megköti a koleszterint az emésztőrendszerben, ami így könnyebben kijut a szervezetből. A napraforgómag ezenkívül gazdag cinkben, szelénben, és kalciumban is. **

7. Ganoderma Lucidum:

„ A kínai népi gyógyászatban már vagy 4000 éve ismerik”
„Kínában ling zhi vagy ling shih a neve, ami annyit jelent, hogy a
halhatatlanság növénye, illetve mágikus növény.
Japánban reishi-nek hívják. A zhi szócskát isteni gyógyfűnek is fordítják..”
(Jan Lellei: A gombák gyógyító ereje.)

A Béta-glükán, aktiválja az immunrendszer sejtes alkotóit.

Tudtad, hogy a ganoderma szerves germánium tartalma növeli a vér oxigéntelítettségét?

8. Batáta: Tartalmaz egy különleges fehérjét, melyet különféle növekedési fázisaiban használ fel. Ez – kínai kutatások szerint- stimulálja a fehérvérsejtek termelését, és ezzel erősítheti az immunrendszert. **

9. Kurkuma: Az egyik leghatékonyabb gyógy- és fűszernövény. Az élénk narancssárga színét adó kurkumint már évtizedek óta tesztelik, s kiderült, hogy blokkal egy gyulladáskeltő enzimet.  A kurkuma a májunkat is védelmezi. *

10. Kesudió: Nagyon sokan aggódnak amiatt, hogy túl zsírosan étkeznek, de vannak olyan zsírok, amikre szükségünk van, úgyhogy csak nyugalom! A kesudió nagyon gazdag kalciumban és cinkben is, ami létfontosságú az immunrendszer működése szempontjából, és jót tesz a bőrnek is. **

Tudjunk róla és tegyük a mindennapok részévé ezen értékes ételek fogyasztását!

BIO minősített gyógygombák vásárolhatók: www.drganolife.hu

Forrás:

*Dale Pinnock: Gyógyító konyha

**Dale Pinnock: Gyógyító konyha 2.

Gyógygombák és az immunrendszer

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.