A gomba kiváló böjti étel

A gombák sokoldalúak, mert változatos zamatanyagaik folytán rendkívül ízletes ételek készíthetők belőlük. Nem csupán alapanyagként, hanem fűszerként is használhatjuk őket, ezzel téve változatosabbá étrendünket.

A gombafélék szénhidráttartalma alacsony, szinte semmi zsír nincs bennük, fehérjében ellenben viszonylag gazdagok. Energiatartalmuk is alacsony, egy csészényi adagban körülbelül 15 kalória található. Emellett pedig számos vitamin és ásványi anyag, például B6-vitamin, folsav, magnézium, szelén, cink és kálium.

A gombák előnyös tulajdonságainak kihasználása

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy olyan gombát válasszunk, amely tapintásra kemény, nem foltos, a felülete nem nyálkás. Otthon legjobb papírzacskóba téve a hűtőben tárolnunk, ahol így legfeljebb egy hétig elállnak. Konyhai felhasználás előtt tisztítsuk meg: az esetleges szennyeződéseket, földet ecsettel, nedves papírtörlővel töröljük le. A biogombát nem kell mosni, ha mossuk csak rövid ideig folyó víz alá tartva öblítsük le. Fontos, hogy a gombákat ne áztassuk a vízben, mivel megszívják magukat.

A gomba számos módon elkészíthető: például párolhatjuk, grillezhetjük, megsüthetjük, megfőzhetjük, forró olajon megpiríthatjuk. A különböző levesektől kezdve a főételeken át egészen a mártásokig számtalan közkedvelt ételféleség fontos hozzávalója.

A gomba jótékony hatása elsősorban akkor érvényesül, ha párolt vagy grillezett formában kerül az asztalra. Rántás helyett inkább grillezzük a gombát, vagy hirtelen süssük meg egy kis hagymával minimális zsiradék hozzáadásával. A nagyobb gombafejeket meg is tölthetjük, majd a sütőben készre sütve fogyaszthatjuk. Szeletelve tehetjük rántottába, omlettbe, rizshez is.

Szárított gombákat rövid áztatás után használjuk fel.

Korábban a gombát ízletes volta miatt fogyasztottuk, másodlagos volt, hogy mennyire egészséges táplálék. Mostanában fontos szempont a tápérték és kalóriatartalom is.

Tudj meg többet a gyógygombákról:

Segít az időskori elbutulás ellen a gombaevés (hvg.hu, Élet+stílus)

Természetgyógyász Magazin: Gyógygombák / XII. évfolyam 6. szám: A gombák nemcsak finomak, hanem gyógyíthatnak is

Ha nem jutunk friss nyers gombához szárítmányként, őrlemény formájában könnyen a mindennapok részéve tehetjük e igen hasznos táplálékot.

Biogomba termékek: www.drganolife.hu

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.