Miért éri meg Gyapjas tintagombát fogyasztani?

Gazdaságunkban most a gyapjas tintagombáé a fő szerep. 🙂

E faj kitűnő, sokoldalúan felhasználható étkezési gomba. Ezt sokan nem tudják róla, nem fogyasztják, sőt egyes helyeken mérgezőnek tartják.

A gomba felhasználható levesekhez, mártásokhoz, pörkölthöz, köretként, salátának, rántott gombaként, tojásos ételekhez, gombakivonat és gombapép készítéséhez.

A friss termőtest 8-13 % szárazanyagot tartalmaz, amiben 22-38 % a nyersfehérje. Mind a húsz aminosav előfordul e gombában, köztük a 9 eszenciális /létfontosságú, de ez emberi szervezet által előállítani nem képes/ aminosav: a hisztidin, a leucin, az izoleucin, a lizin, a metionin, a fenilalanin, a treonin, a triptofán és a valin.

A nyersrost 13-49 % között váltakozik. A szárazanyagban 15-45 % a szénhidrát. A zsírtartalom 1-5 %. A hamutartalom 7-11 %.

100 g szárított gombában megtalálható 930 mg kálium, 7 mg nátrium, 74 mg magnézium, 2 mg vas, 27 kg kalcium, 1 mg mangán, 3 mg cink, 1 mg réz.

A vitaminokból 74 mg C-vitamin, 39 mg niacin, 3 mg riboflavin /mindkettő B2 vitamin/, 1 mg tiamin /B1 vitamin/ található benne. /LELLEY 1999/.

Gyógyhatásai

  • Igen jelentős a vércukorszint-csökkentő hatása. /LELLEY 1999/.

  • Tapasztalatok szerint e faj vércukorszint-csökkentő hatása eléri az orvosi gyakorlatban használt szerek /antidiabetikumok/ hatásfokát és a hatás tartósságát.

  •  A távol-keleti népi gyógyászatban a gyapjas tintagombát az emésztés és az aranyér gyógyítására régóta alkalmazzák.

  • Kínai kutatások szerint állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100 %-os gátlását tapasztalták.

Az előbbiekben említett gyógyhatás csak úgy érvényesülhet, hogy rendszeresen fogyasztjuk ezt a gombát. Erre a célra napi 100-200 g friss gomba, vagy 10-20 g szárított, porított gomba elfogyasztása szükséges. A porított gombát levesbe, joghurtba keverve fogyaszthatjuk. A friss gombát gyorsan megpárolva napi adagokra osztva gyors fagyaszthatjuk is. Előfőzés után konzerválhatjuk is. Ezt a készítményt is folyamatosan fogyaszthatjuk a szükséges napi mennyiségekben. Persze a konzervet felbontása után már hűtőszekrényben kell tartani.  Készíthetünk vizes gombakivonatot is, ebből elégítve ki a napi szükségletet.

Persze mindez nem helyettesítheti az orvosi kezelést. A leghelyesebb e kiegészítő kezelés összehangolása a kezelőorvossal.

Várunk gazdaságunkban: 5. Biogomba Nyílt Nap 2019.05.18

Bio szárított gyapjas tintagomba őrlemény  

Irodalomjegyzék:

BALÁZS S. /1982/: Termesztett gombáink, Akadémiai Kiadó, Budapest, 325-330.

BUJDOSÓ L., KLIEGL D. /2003/: A gyapjas tintagomba /Coprinus comatus/ termesztése és gasztronómiája, Magyar Gombahíradó, Vol. 11 /No. 38/ 6/. 6.

BURG M. /1972/: Érdekes gombafajunk, a gyapjas tintagomba, Búvár, Vol. 26 /No. 6/, 356-357.

CETTO, B. /1980/:  Der Große Pilzführer, I. kötet, BLV Verlagsgesellschaft München Wien Zürich, 6 kiadás, 162-163.

DRAVECZ T. / 1997/: A tintagombák rövid jellemzése, gyűjtésük és étkezési felhasználásuk, az Étkezési gombák című sorozat 7. füzete, Székesfehérvár, kézirat, 1-7.

JANCSÓ G. /2003/: Mi lesz veled gyapjas tintagomba? Mikológiai Közlemények Vol. 42 /No. 1./ 170-174.

LELLEY, J. /1999/: A gombák gyógyító ereje, Mezőgazda, Budapest, 103-106.

MICHAEL, E. /1898/: Führer für Pilzfreunde, I. kötet, Förster & Borries,  /No. 31/.

MICHAEL, E., HENNIG, B., KREISEL, H. /1979/: Handbuch für Pilzfreunde, I. kötet, VEB Gustav Fischer Verlag Jena, 4. kiadás, 178-179.

SZEMERE L. /1926/: Gombáskönyv kezdők részére, a szerző kiadása, Budapest, 1-293.

SZOLLÁTH GY. /1979/: A tintagomba két napja, Élet és Tudomány, 752-754.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.