Természetgyógyász Magazin: Segítenek a gombák / XIII. évfolyam 4. szám

Allergiás, kimerült, legyengült?

A maitake, coriolus, reishi vagy agaricus nevű gombákat Ázsiában évszázadok óta fogyasztják gyógyászati céllal. Időközben a nyugati tudomány is igazolta különleges gyógyhatásukat és egészségmegőrző tulajdonságaikat.  

Immunrendszerünk többfajta sejtcsoportból áll, amelyek testszerte mindenütt megtalálhatók: ilyenek a falósejtek, más néven killer- vagy ölősejtek, amelyek felismerik és elpusztítják a behatoló kórokozókat. Ahhoz, hogy immunrendszerünk jól működjön, minden a rendszerhez tartozó sejttípusnak aktívnak és mozgékonynak kell lennie. A közismert hadsereghasonlat nem is rossz: az immunrendszer hadseregénél is fontos, hogy megfelelő létszámú legyen, és különböző egységekből tevődjön össze, kezdve a közelharcra kiképzett egységektől egészen a nagy csapategységekig. Minden „katonát” alaposan ki kell képezni feladata ellátására, és fel kell fegyverezni. Szintén elengedhetetlen, hogy jól tápláltak legyenek, hogy szükség esetén gyorsan és energikusan tudjanak reagálni. Ellenkező esetben kimerülnek, lelassulnak, ezért egyre több betolakodó árasztja el a szervezetet.

 

Azonban e hadsereg túlzott aktivitása is bajt okoz. Különösen, ha nem valódi veszély, tehát külső eredetű támadás ellen irányul. Ilyenkor allergiáról beszélünk, ami az immunrendszer túlzott reakciókészsége. Egyre többen szenvednek allergiában, testük védelmi rendszerei hevesen reagálnak az állati szőröktől kezdve a házi poron keresztül a virágporokig sokféle anyagra. Ez leginkább arra hasonlít, mint amikor egy hadsereg nehéztüzérséggel lő ártalmatlan szélmalmokra, és közben kimeríti készleteit, erőtartalékait.

 

 A gyógyító gombákat Kínában és Japánban régóta nagy becsben tartják. A képen éppen reishi gombát szüretelnek egy fóliasátorban

 

Bebizonyosodott, hogy a vitális anyagokban gazdag táplálkozás, a személyre szabott, megfelelő mennyiségű és összetételű, vitaminokkal és ásványi anyagokkal történő ellátás a fertőzések számát és az allergiás tüneteket egyaránt képes csökkenteni. Sokat segíthet a lazítás, a váltakozó hőmérsékletű (hideg-meleg) zuhanyozás, és a sok friss levegő szintén támogatja, erősíti immunitásunkat.

 

 

Már Ötzi is ismerte a gyógyhatású gombákat

Az immunmodulatív hatású gombák ennél is többet tudnak: Számos tudományos kutatás eredménye szerint más-más hatást gyakorolnak az egyes sejttípusokra. Nemcsak a renyhén működő sejteket stimulálják, hanem csillapítják a hiperaktív működést is, ha allergia áll fenn.

 

A gombák különleges élőlények: nem állatok, de nem is növények, mivel nem fotoszintetizálnak. Természetes környezetükben sok vírus, baktérium ellen kell védekezniük. Hogy megbirkózzanak e feladatokkal, megfelelő anyagokat termelnek a kórokozók ellen. Az évmilliók során csak a legerősebb, legéletrevalóbb fajták maradtak életben. Azok, amelyek különösen hatékony baktérium- és vírusellenes hatóanyagot tudtak termelni.

 

 

A gombáknak eme csodálatos anyagait a gyógyászatban is hasznosíthatjuk, ha erősíteni óhajtjuk immunrendszerünket. Tulajdonképpen egészen egyszerű a dolog: azok az anyagok, amelyek hozzásegítik a gombát, hogy túlélje a Himalája zord éghajlatát vagy az európai erdőségek nedves, hűvös éghajlatát, bennünket, embereket is megvédenek a vírusok támadásától.

 

A legismertebb és a legintenzívebben kutatott gyógyhatású gombák Ázsiából származnak. Léteznek azonban európai gyógyító gombák is, de az évszázadok alatt megfeledkeztünk ezek áldásos hatásairól. A régebbi korokban sokkal elterjedtebb volt a gombák gyógyhatásáról összegyűlt tudás. A szintetikus gyógyszerek tömeges gyártásával és elterjedésével azonban feledésbe merült a természetnek ez a kincse. A tiroli Alpokban talált kőkorszaki múmia, „Ötzi” nyakában a régészek kis bőrzacskót találtak, amelyben gyógyító gombák darabkáira bukkantak.

 

Ötzi nyakbavalójában gombamaradványokat találtak

 

A maitake (bokrosgomba, grifola frondosa) nevű gombát sok természetjáró ismeri: a gomba nem csak a Távol-Keleten található meg, hanem kontinensünk erdeiben is. Pontosabban tölgyek, bükk és gesztenyefák alatt. A mai kertészek fát károsító, kártékony élősködőnek tartják.

 

A gyapjas tintagomba (coprinus comatus) szintén honos Európában, főként utak mentén, erdőszéleken. Fiatalon kiváló étkezési gomba, remek csemege, amelynek íze leginkább a spárgáéra emlékeztet. Segíti az emésztést és csökkenti a vércukorszintet.

 

A lepketaplógomba (coriolus versicolor) világszerte megtalálható, és kidőlt, tehát holt fatörzseken él. A gombát nem csak Kínában ismerték úgy, mint a felső légúti fertőzések kiváló ellenszere. A bélrendszert megtámadó influenza vagy hólyaghurut eseteiben is segít.

 

A kineziológia segít felderíteni, hogy mire allergiás a páciens

 

Aggodalomra semmi ok: ahhoz, hogy élvezhessük e különleges élőlények gyógyító hatását, nem kell gombaszakértővé válnunk, és az sem szükséges, hogy mindennap gombát együnk. A gyógyító hatású gombákból porokat, kivonatokat készítenek, amelyekben a hatóanyagok nagy koncentrációban megtalálhatók. A készítményeket tabletták vagy kapszulák formájában hozzák forgalomba. A porokat önmagukban is be lehetne venni, de ízüket nem mindenki kedveli.

 

A komoly, megbízható gyártók garantálják a készítmény tisztaságát. Természetesen ezen a piacon is vannak fekete bárányok, akik „gombakivonat” néven olyan minőségű termékeket hoznak forgalomba, amelyek semmiképp nem felelnek meg a követelményeknek.

 

 

Ázsiai gyógyító gombák

Agaricus blazei murill – javítja a rákbetegek életminőségét

Ezt a gombát gyakran csak ABM-nek nevezik. Eredetileg Brazília őserdői­ből származik. Az immunrendszerre erős hatást gyakorol, gyakran a rák kiegészítő kezelésében alkalmazzák, mert a klinikai vizsgálatok szerint képes javítani a páciensek életminőségén.

 

Alig van még egy olyan erős immunstimuláns hatású gomba, mint a brazíliai származású agaricus blazei

 

Azoknál a betegeknél, akik a kemoterápia alatt ABM-kivonatot kaptak, a kontrollcsoport tagjaihoz képest enyhébbek voltak a kezelés mellékhatásai: a hajhullás, az étvágytalanság, a hányinger és a hányás, az álmatlanság és a depresszió, valamint a félelem. Ráadásul immunrendszerükben bizonyos sejtek aktívabbak voltak.

 

Cordyceps sinensis – természetes doppingszer

Kínában a hagyományos gyógyítók a cordycepset, más néven a kínai hernyógombát alkalmazzák már évezredek óta a fáradtság, kimerültség kezelésére. Már a kínai császárok is ismerték és nagyra értékelték vitalizáló hatásait. Nyugaton akkor keltett először feltűnést e gomba, amikor az 1992-es olimpián a rendkívül sikeres kínai versenyzők kijelentették, hogy nem szedtek doppingszert, sikereiket egy cordyceps gombából készült levesnek köszönhetik. Ez a gombafaj a tibeti fennsíkról származik. Életciklusa egészen különleges: télen a föld alatt él, méghozzá parazitaként, egy itt honos hernyón. Innen származik a neve is. Hóolvadás után a fertőzött hernyó elpusztul, és kinő belőle a gomba. „Télen hernyó, nyáron fű” – így nevezik a kínaiak.

 

A kínai hernyógomba (cordyceps) különösen hatásos kimerültség esetén. Ez a
gomba a kopár tibeti fennsíkokon terem

 

Kínában a gombát régóta ismerik mint potencianövelő elixírt, ezért igen értékes, keresett orvosság, és a világpiacon is sok pénzt lehet vele keresni. Értéke az arany árának fele! Nepálban a gombagyűjtők körében valóságos aranyláz tört ki. Évről évre 30 000 gyűjtő kerekedik fel, hogy a fennsíkon elcsípjék azt a pillanatot, amikor a gomba előbújik a talajból.

 

Pecsétviaszgomba, reishi – ganoderma lucidum – a hosszú élet titka

Kínai neve „ling zhi”, ami annyit tesz: a halhatatlanság növénye; nálunk is honos, magyar neve pecsétviaszgomba, világszerte japán nevén reishiként ismerik. Valóban lehetséges, hogy meghosszabbítja fogyasztói életét. Mindez azonban nem érvényes azokra a fákra, amelyeken megtelepszik ez a gomba. Minden ganodermafajta fákon élősködik, ahol a fehér rothadás nevű betegséget idézik elő.

 

A pecsétviaszgomba az egyik legismertebb ázsiai gyógyhatású gomba, amelynek hatását több tudományos vizsgálat igazolta. A gomba az immunrendszer legkülönbözőbb sejtjeire hat. A krónikus betegek, különösen az allergiások, a szívbetegek és a rákosok profitálnak hatásaiból. Az ázsiai orvosok még a gombamérgezést szenvedőket is a pecsétviaszgomba kivonatával kezelik. Egy szaklapban beszámoltak 14 páciensről, akik a russula subnigricans nevű mérges gombától szenvedtek mérgezést. Akik a szokványos kezelés mellett pecsétviaszgomba-kivonatot is kaptak kiegészítésként, sokkal jobban átvészelték a mérgezést, mint azok, akik nem kaptak belőle.

 

A reishi sok betegség kezelésére alkalmas. A képen a gombát szárításhoz készítik elő

 

A pecsétviaszgomba fogyasztásával ráadásul kivédhető a magaslati betegség, ezért a kínai és a japán hadseregben e céllal alkalmazzák. Hatására javul a katonák fizikai teljesítménye az oxigénben szegény magaslati levegőn. Ez a hatás valószínűleg azzal magyarázható, hogy a gomba javítja a sejtek oxigénfelvételét és serkenti a fehérvérsejtek és a vérlemezkék termelését.

 

Maitake – grifola frondosa – II. típusú cukorbetegség ellen

A maitake gombát főként a II. típusú cukorbetegség kezelésére és a daganatos betegek kiegészítő terápiájában alkalmazzák. Az időskori cukorbetegségben (II. típus) szenvedőkön úgy segít, hogy a testi sejtek inzulinreceptorait aktiválja. Ennek hatására a vércukorszint csökken, mert a cukor jobban felszívódik a sejtekbe. Ráadásul ez a gomba kedvező hatást gyakorol a zsíranyagcserére és csökkenti a vérnyomást is.

 

A lepketapló kedveli a halott fatörzseket. Ez a gomba segít megelőzni a fertőzéseket, a hólyaghurutot vagy a beleket megtámadó influenzát

 

Aki Japánban tenni akar valamit egészségéért, hagyományosan matiake gombát eszik vagy ennek kivonatát szedi. Hogy ennek valóban van értelme, azt a rákos betegek állapotának alakulása jelzi: a betegség javulása vagy a panaszok csökkenése mutatkozik a maitakét szedő májrákos betegek 58,3%-ánál, az emlőrákos nők 68,8%-ában, valamint a tüdőrákosok 62,5%-ában. Más rákfajtákban szenvedőknél nem bizonyult ilyen hatásosnak. A gyomorrákosok, agydaganatban vagy leukémiában szenvedő páciensek szervezete alig reagált a maitake gombára.

 

Van-e a gombáknak mellékhatása?

Egyesek a kivonatok szedésének kezdetén puffadásra, fokozott bélgázképződésre panaszkodnak, főként a pecsétviaszgomba esetén. Mindez egy idő után megszűnik, de semmiképp nem jelent veszélyt.

 

Port vagy kivonatot?

A gyógyhatású gombák különféle formában kaphatók. Alapvetően megkülönböztetjük a port és a kivonatot. Újabban léteznek gombaspóra-készítmények is.

Por

Vagy önállóan, vagy több fajtából készült keverékek formájában árusítják, esetleg tabletta vagy kapszula formájában. A por a teljes, szárított gombából készül. Tartalmazza a gombára jellemző összes vitamint és ásványi anyagot, valamint hatóanyagot.

Kivonat

A kivonatokat általában kapszula formájában lehet kapni. A kapszula vízben oldódó anyagokat tartalmaz, amelyeket forró vizes eljárással vontak ki a gombákból. Ez azt jelenti, hogy a vízben nem oldódó anyagok nem kerülnek a készítménybe. Ennél az eljárásnál a rák szempontjából fontos poliszacharidok koncentrációját a hússzorosára növelik. A kivonatokat gyakran kombinálják porokkal.

Spórák

A hagyományos kínai orvoslásban a gomba spóráinak erősebb gyógyhatást tulajdonítanak, mint a gombából készült kivonatoknak vagy poroknak. A spórák a gomba hatóanyagait igen nagy koncentrációban tartalmazzák. A pecsétviaszgomba spóráinak immunstimuláló, rákgátló és általában erősítő hatást tulajdonítanak.

V. T.
XIII. évfolyam 4. szám

Gomba szárítmányok és őrlemények: www.drganolife.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.